Ιρανική «επίθεση φιλίας» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ιρανική «επίθεση φιλίας» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσει η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ, εκμεταλλευόμενη τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού αυτή την εβδομάδα. Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί αξιοποίησε τον χρόνο του στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, στο παρασκήνιο της συνόδου, παραχωρώντας μάλιστα και αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Στις επαφές τους με την ιρανική αντιπροσωπεία, αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων υπογραμμίζουν την ανάγκη για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, στις αρχές του μήνα. «Εκτιμούμε ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση, καθώς τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ιρανικά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ Τζουμπέιρ, μιλώντας την Τρίτη στο ινστιτούτο Council on Foreign Relations, στη Νέα Υόρκη. Μία ημέρα νωρίτερα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία κατηγόρησαν ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, απηχώντας τις θέσεις των ΗΠΑ και του Ριάντ και παρά τις διαβεβαιώσεις της ιρανικής διπλωματικής αποστολής ότι η Τεχεράνη δεν είχε καμία ανάμειξη στην επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Στην ομιλία του, χθες, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ροχανί επρόκειτο να «αφήσει ανοικτή την πόρτα» στη διπλωματία, έχοντας ήδη δεσμευθεί στη συνέντευξή του στο Fox ότι η άρση των αμερικανικών κυρώσεων θα φέρει την Τεχεράνη στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν να μεσολαβήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόθεσή του να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν. Ο Τραμπ απαιτεί περαιτέρω περιορισμούς του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, την περιστολή της έρευνας και ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και τη διακοπή της ιρανικής στήριξης προς τη Χεζμπολάχ και το καθεστώς Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή