Δεν προχωράει τελικά η συγχώνευση της Altria με τη Philip Morris

Δεν προχωράει τελικά η συγχώνευση της Altria με τη Philip Morris

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυάγησαν οι συζητήσεις για τη συγχώνευση της Philip Morris International με την Altria Group, συμφωνία που θα οδηγούσε στην επανένωση της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας με τη διεθνή θυγατρική της.

Στόχος των δύο εταιρειών ήταν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να προωθήσουν εναλλακτικά προς το τσιγάρο προϊόντα, όπως τις συσκευές που θερμαίνουν τον καπνό αλλά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευση ύψους 200 δισ. δολαρίων σημειώνεται ενώ έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες σοβαρό θέμα με τη χρήση των λεγόμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν αρρωστήσει ενώ χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και επτά έχουν πεθάνει, ενώ όλο και περισσότερες πολιτείες απαγορεύουν την πώληση υγρών για ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση διαφορετική από αυτή του καπνού, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη διάδοση των προϊόντων σε ανήλικους χρήστες.

Παράλληλα, η εταιρεία Juul Labs που έχει ηγετική θέση στην αμερικανική αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου και στην οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο η Altria, ανακοίνωσε την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της από τον Κέι Σι Κρόσθγουεϊτ, μέχρι χθες υπεύθυνο στρατηγικής της Altria. «Αν και πιστεύαμε πως η δημιουργία μιας νέας συγχωνευμένης εταιρείας θα μπορούσε να δημιουργήσει σταδιακά συνέργειες που θα ενίσχυαν τα έσοδα και θα μείωναν τα κόστη, δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία», δήλωσε χθες ο Χάουαρντ Γουίλαρντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Altria.

Τόσο ο Γουίλαρντ όσο και ο Αντρέ Χαλατζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International, δήλωσαν πως οι δύο εταιρείες θα επικεντρωθούν στην εισαγωγή των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού IQOS της PMI στην αμερικανική αγορά. Μετά την ανακοίνωση περί εγκατάλειψης της προσπάθειας συγχώνευσης, η μετοχή της Philip Morris ενισχύθηκε μέχρι 5% και της Altria έως 1%.

Η Philip Morris αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Bloomberg για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε η συγχώνευση, ενώ δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με εκπρόσωπο Τύπου της Altria.

Τον Αύγουστο οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για επανένωση των δύο εταιρειών, δέκα και πλέον χρόνια μετά τη διάσπασή τους. Στόχος της συγχώνευσης ήταν να αντιμετωπιστεί από κοινού η πτώση των πωλήσεων τσιγάρων και κυρίως να συνδυαστούν δύο από τα πιο δημοφιλή εναλλακτικά προϊόντα: το IQOS της Philip Morris και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της Juul στην οποία η Altria έχει επενδύσεις 12,8 δισ. δολάρια.

H Altria έχει δεχθεί πλήγμα από τη σημαντική μείωση πωλήσεων τσιγάρων στην αμερικανική αγορά, οπότε είχε περισσότερα κίνητρα να επιδιώξει τη συγχώνευση με την PMI. Ωστόσο η αντίδραση που παρατηρείται εσχάτως απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατέστησε λιγότερο ελκυστική την επανένωση των δύο εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή