Νομικό κενό για τα ηλεκτρικά πατίνια στο Παρίσι

Νομικό κενό για τα ηλεκτρικά πατίνια στο Παρίσι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Πρέπει να σταματήσουμε τη σφαγή με τα πατίνια!», λέει ο Ζαν-Ρενέ Αλμπερτέν, πρόεδρος της οργάνωσης θυμάτων ατυχημάτων με πατίνια, μία ημέρα μετά την έναρξη της δίκης νεαρού χρήστη πατινιού, ο οποίος σκότωσε ογδοντάχρονο πεζό στο προάστιο του Λεβαλουά. Τα μέλη της οργάνωσης εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την ολιγωρία του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο δεν φρόντισε να ρυθμίσει τη χρήση ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους των γαλλικών πόλεων.

Οι δικηγόροι της οργάνωσης παραπονιούνται επίσης για την άρνηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να επιτρέψει τη μελέτη του νομοσχεδίου για τις μεταφορές. «Ζητήσαμε από το υπουργείο να συμβάλουμε στη σύνταξη του νόμου, χωρίς να λάβουμε την παραμικρή απάντηση. Το νομοσχέδιο περιγράφει τα ηλεκτρικά πατίνια ως αυτόνομα οχήματα. Αυτό δεν είναι αρκετό. Θα προσφύγουμε στη διοικητική δικαιοσύνη για να ζητήσουμε τη αποσαφήνιση του νόμου», λέει ο Αλμπερτέν.

Η οργάνωση έχει αναλάβει και ακόμη έναν δύσκολο αγώνα: την αποζημίωση των θυμάτων ατυχημάτων με ηλεκτρικά πατίνια, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών τους. Η οργάνωση «στρατολόγησε» τον Αντριέν Μιλέρ, ειδικό νομικό σε θέματα οδικών ατυχημάτων. Ο κ. Μιλέρ εξηγεί: «Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι οχήματα που εισήχθησαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χωρίς άδειες. Δεν εμπίπτουν μάλιστα σε καμία κατηγορία οχημάτων. Για την ώρα, αντιμετωπίζουμε το απόλυτο νομικό κενό, ενώ η αποζημίωση θυμάτων ατυχημάτων είναι πρακτικώς αδύνατη. Τα θύματα υποχρεώνονται να δώσουν πραγματικά μάχες».

Η οργάνωση του κ. Αλμπερτέν επιθυμεί την προσαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας έτσι ώστε αυτός να ενσωματώνει τα ηλεκτρικά πατίνια στις διατάξεις του. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η οργάνωση πιέζει για την καταγραφή των πατινιών και τον εφοδιασμό τους με πινακίδες κυκλοφορίας, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι υπαίτιοι ατυχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή