Το τέλμα των Αντικυθήρων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικάζουμε διότι δεν ήμασταν εκεί –και πώς θα μπορούσαμε δίχως πρόσκληση– ότι στο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Κυθήρων, που διοργάνωσαν ο Δήμος Κυθήρων και το υπουργείο Πολιτισμού την περασμένη εβδομάδα, η κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα συζήτηση θα είχε και ορισμένες στιγμές αμηχανίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το συνέδριο θα παρουσίαζε τα αποτελέσματα των Ελλήνων και ξένων συνεργαζόμενων αρχαιολόγων και ιστορικών που εργάζονται σε διάφορες έρευνες στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, όπως στο μινωικό ιερό στον Αγιο Γεώργιο, στο αρχαιολογικό υλικό του σπηλαίου Καταφυγάδι, στην καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας Κυθήρων, στην περίοδο της Βενετοκρατίας κ.ά. Ο χώρος που δόθηκε στο συνέδριο για την υποβρύχια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων μας θύμισε το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Από το 2018 δεν έχει γίνει καμία κατάδυση στο ναυάγιο από τη διεθνή επιστημονική ομάδα που τρέχει το πενταετές πρόγραμμα (2015-2019) «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» με εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής την ενάλιο αρχαιολόγο και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας Αγγελική Σίμωσι. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα ήταν φυσιολογικό, καθώς σε τέτοια προγράμματα προβλέπεται και έρευνα στο υλικό που έχει ανασκαφεί. Ωστόσο, οι εσωτερικές διαφωνίες και διενέξεις της ομάδας για την πατρότητα της έρευνας και τη διαχείριση του οπτικοακουστικού υλικού (που ανήκει στο ΥΠΠΟΑ) οδήγησαν σε ρήξη τα μέλη της, όπως έχει περιγράψει η «Κ» (20/6/2018), και σε διάλυση της ΜΚΟ «Αργώ», που είχε συσταθεί για την αναζήτηση και τη συγκέντρωση χορηγιών για την έρευνα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα εκπνέει σε λιγότερο από έξι μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα φανεί τις επόμενες ημέρες εάν θα υπάρξει συνέχεια, με ποιον τρόπο αλλά και με ποια ομάδα. Αλλωστε, μόνος χαμένος είναι η ίδια η έρευνα του ναυαγίου, μια έρευνα που προσελκύει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον διεθνώς που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή