Το σώμα στο επίκεντρο των Δημητρίων

Το σώμα στο επίκεντρο των Δημητρίων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενδιαφέρουσες παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το «Φαέθων» του Δημήτρη Δημητριάδη, το «Μάκμπεθ» από τον Ιταλό Αλεσάντρο Σέρα και τη νέα δουλειά των Rootless Root «Half the Truth» αρχίζει το πρόγραμμα των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο από τον Λευκό Πύργο, με εκδηλώσεις, σε θάλασσα και στεριά, από το περιοδικό Parallaxi, που γιορτάζει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η 54η διοργάνωση των Δημητρίων θα φέρει, όπως και πέρυσι, διευθυντές θεάτρων και φεστιβάλ του εξωτερικού για να δουν εννέα επιλεγμένες, νέες και δοκιμασμένες, ελληνικές παραστάσεις στο πλαίσιο του «Showcase», πρωτοβουλίας για τη διάδοση των ελληνικών έργων.

Στις θεατρικές παραστάσεις ξεχωρίζουν οι «Παράξενες ιστορίες» της Violet Louise, η ιστορία του Ερκουλίν Μπαρμπέν από τον 19ο αιώνα που αγγίζει τη σημερινή συζήτηση για την ταυτότητα και το φύλο, η παράσταση ντοκουμέντου «Αμάρυνθος», τα «Revolt Athens» και «Σπήλαιο» από τους ODC Encemble και το «Υψωμα 731» του Αρη Μπινιάρη.Στα εικαστικά, τα Δημήτρια συναντούν τις εκθέσεις της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με θέμα τη «Στάση» και επίσημο προσκεκλημένο τον Ελληνοκύπριο καλλιτέχνη της περφόρμανς Stelarc (Στέλιος Αρκαδίου). Εκθεση με ζωγράφους που αποτύπωσαν τη Θεσσαλονίκη διοργανώνει επίσης η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η περιπατητική «Νύχτα τέχνης» σε μουσεία και γκαλερί της πόλης.

Η ομάδα Πλεύσις θα παρουσιάσει το έργο της «Personas», ενώ ο χορογράφος Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί έρχεται στη Θεσσαλονίκη με το έργο του «Kalkuta Republic», που παρουσίασε στη Στέγη το 2017.

Μουσικά, το φεστιβάλ των Δημητρίων θα κινηθεί κυρίως σε σεφαραδίτικα, οθωμανικά, τζαζ και μπαρόκ μονοπάτια. Κάτι που ξεφεύγει από τις ασφαλείς επιλογές είναι οι dissonArt Ensemble με τη συναυλία «Soundscapes Compositions».

54α Δημήτρια, 28 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή