Το Κονκλάβιο (26/09/19)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σόλομον όπως Bond

Στους υψηλούς τραπεζικούς και επενδυτικούς κύκλους, το όνομα Ντέιβιντ Σόλομον είναι κάτι αντίστοιχο με το «my name is Bond», χωρίς βέβαια να χρειάζεται το James. Εκτός αν θυμάται κανείς ότι ο ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs, εκτός από αυτό είναι και Dj (D-Sol). Και ποιος ξέρει τι άλλο στο μέλλον, καθώς θυμίζω ότι, μεταξύ άλλων, ισχυροί άνδρες της Goldman Sachs υπήρξαν ο Χένρι Πόλσον και ο Στίβεν Μνούτσιν, που έγιναν στη συνέχεια υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ. Το να σου οργανώνει γεύμα με 30 επιχειρηματίες απ’ όλους τους κλάδους του αμερικανικού επιχειρείν –συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα– ο Σόλομον της Goldman Sachs λέει από μόνο του πολλά.

Πολλά, λοιπόν, μαθαίνω ότι είναι και αυτά που είχαν να ρωτήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γεύμα που οργάνωσε προς τιμήν του ο Σόλομον. Αλλά, πέρα από το ενδιαφέρον να μάθουν για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κυρίως ήθελαν να μάθουν πότε και πώς. Δηλαδή, πόσο γρήγορα θα προχωρήσει τα πράγματα ο Μητσοτάκης. Τα «πράγματα» συμπεριλαμβάνουν για την ώρα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και την υπόθεση του υπολογισμού στα έσοδα του προϋπολογισμού των ANFAs και NPLs.

Μετεξεταστέος

Δεν μου κάνει εντύπωση που το πληροφορήθηκα, αλλά σας ενημερώνω ότι από τις μέχρι χθες επαφές του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, τη χειρότερη εντύπωση στο κυβερνητικό επιτελείο προκάλεσε ο Εντι Ράμα. Δεν φτάνει που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τούς «έστησε» στο ραντεβού, έκανε και τον αδιάβαστο. Εννοώ ότι δεν απαντούσε σε διάφορες ερωτήσεις που του έθεταν και έμεινε μετεξεταστέος.

Επιχείρηση bonding

Μεγάλη υπόθεση ο καλός συντονισμός και το… bonding μεταξύ κοινοβουλευτικής ομάδας και κυβέρνησης. Διότι τα πράγματα δεν θα είναι πάντα ρόδινα και καλύτερα να λειτουργεί κανείς προληπτικά παρά πυροσβεστικά. Αναφέρομαι στον κύκλο συναντήσεων που άνοιξε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. με βουλευτές. Για την ακρίβεια, μαθαίνω ότι είδε τους πρώτους 20 και σκοπεύει να τους συναντήσει όλους σε γκρουπ των 20 ατόμων. Στόχος, να ακούσει προτάσεις και τυχόν παράπονα, να τους φέρει πιο κοντά στους υπουργούς και βέβαια να τους κινητοποιήσει να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο. Με απλά λόγια, η επιδίωξη είναι να προληφθούν τυχόν αρρυθμίες και γκρίνιες. Εχω την εντύπωση πως αυτός ήταν και ο βασικός στόχος της μεγάλης σύναξης βουλευτών, τους οποίους κάλεσε προ ημερών στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο από τους Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Βρούτση. Αυτή είχε μεγάλο σουξέ, αφού εμφανίστηκαν 100 βουλευτές της Ν.Δ.

Δεν ξέχασε

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ μιλάει από μόνο του. Εκεί, ο Μητσοτάκης κάνει τις συστάσεις των συνεργατών του στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Μόνο που κάποιοι δεν τις χρειάζονται, όπως φάνηκε από τον θερμό ασπασμό που αντάλλαξε ο Ζάεφ με την πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Θυμίζω ότι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού δεν είναι μόνο πολύπειρη διπλωμάτης. Εχει περάσει και από το γραφείο Συνδέσμου της Αθήνας στα Σκόπια, όταν οι δύο χώρες βρέθηκαν πολύ κοντά στη λύση το 2008, και γνωρίζει όλους τους «παίκτες» στη Βόρεια Μακεδονία εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Δεν μου κάνει εντύπωση που ο Ζάεφ τη φίλησε. Σημειώνω ότι όταν επί Γκρούεφσκι βρισκόταν στη φυλακή –ως δήμαρχος Στρούμνιτσα τότε–, η Παπαδοπούλου τον επισκεπτόταν. Δεν το ξέχασε.

Το ασανσέρ του τρόμου

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη προγραμματίζει να επισκεφθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λέω προγραμματίζει, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τέτοιες μέρες… Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, αναμένεται να βρεθεί εκεί για να κόψει μια κόκκινη κορδέλα. Του… ασανσέρ του προξενείου. Δεν αστειεύομαι. Πρόκειται για μια πονεμένη υπόθεση, καθώς χρήματα για το ασανσέρ δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα να έχουν εκτυλιχθεί εκεί ιστορίες που θυμίζουν το τρενάκι του τρόμου. Ας πούμε, μια εποχή είχαν κλειστεί στο ασανσέρ ο Κώστας Καραμανλής με τον Πέτρο Μολυβιάτη. Περασμένα ξεχασμένα. Ο δραστήριος γενικός πρόξενος στη Ν. Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας «έτρεξε» το θέμα, βρήκε χρηματοδότες και το αποκατέστησε. Αυτοί είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο Δημήτρης Καλοειδής, αυτοδημιούργητος ομογενής. Σήμερα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια με μνεία στους χορηγούς. Πάντα τέτοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή