Αιφνίδια παραίτηση στην ΕΚΤ

Αιφνίδια παραίτηση στην ΕΚΤ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της υπέβαλε χθες αιφνιδίως η Γερμανίδα Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πάνω από μία διετία πριν λήξει επίσημα η θητεία της, το 2022. Η Λαουτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ανήκει στην ομάδα των «γερακιών», δηλαδή των υψηλόβαθμων στελεχών που δεν συμφωνούν με την επεκτατική πολιτική που εφαρμόζεται επί προεδρίας Μάριο Ντράγκι. Στην ίδια «ομάδα» ανήκει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

Το μυστήριο για τους λόγους της απόφασής της γιγαντώνεται, εφόσον η ίδια δεν την αιτιολόγησε καθόλου. Ομως, όπως διαπιστώνουν αναλυτές, η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τη διχογνωμία που επικρατεί μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΚΤ που έγινε ιδιαίτερα εμφανής στην τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου. Στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, η Λαουτενσλέγκερ μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας διαφώνησαν με τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από το -0,4% στο -0,5% και την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Οι Financial Times αναφέρονται χαρακτηριστικά στο «γερμανικό πρόβλημα» της ΕΚΤ.

Η Λαουτενσλέγκερ αντικατέστησε το 2014 τον συμπατριώτη της Γεργκ Ασμουσεν στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ μετά την επίσης απρόσμενη παραίτησή του, καθώς ήθελε να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του επίσης Γερμανού Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος διαφωνούσε με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Για τους ίδιους λόγους είχε παραιτηθεί λίγο νωρίτερα ο Αξελ Βέμπερ που ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Λαουτενσλέγκερ θα συμμετέχει στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι δρομολογημένη για τις 24 Οκτωβρίου. Αυτή θα είναι η τελευταία συνεδρίαση όπου θα προεδρεύει ο Μάριο Ντράγκι, καθώς η θητεία του λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Από τον Νοέμβριο η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Η Λαγκάρντ υποστήριξε τη νομισματική πολιτική που εφάρμοσε ο Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ, σε ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή