Γαλλία: Δύσκολη αρχή για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Δύσκολη αρχή για το συνταξιοδοτικό

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η «αλλαγή μεθόδου» που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά τη δημόσια διαβούλευση πάνω στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, προσέκρουσε χθες στο απρόοπτο του θανάτου του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέβαλε την εναρκτήρια συζήτηση με 500 αναγνώστες εφημερίδων στη μικρή πόλη Ροντέ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, με την οποία θα ξεκινούσε τη διαδικασία διαβούλευσης, ώστε να εκφωνήσει διάγγελμα για τον θανόντα.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την οποία κανένας προκάτοχός του δεν έχει φέρει εις πέρας λόγω των παγίως μεγάλων αντιδράσεων, έχει στόχο την απλοποίηση του συστήματος και την εξοικονόμηση πόρων. Τα περισσότερα από τα 42 υπάρχοντα Ταμεία αναμένεται να ενοποιηθούν, ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης θα παραμείνει μεν στα 62 χρόνια, αλλά οι οικονομικοί όροι θα επιδεινωθούν τόσο, ώστε οι υποψήφιοι συνταξιούχοι να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο.

Εξαγγέλλοντας την πολύμηνη διαβούλευση, ο Μακρόν σημείωσε ότι «κανένας δεν έχει εκ των προτέρων τις σωστές λύσεις». «Θα γίνει μια μεγάλη διαβούλευση – το λέω γιατί υπάρχει ανησυχία. Αν κάναμε τα πράγματα μηχανικά, κάποια επαγγέλματα όπως οι εκπαιδευτικοί και οι νοσηλευτές θα θίγονταν», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Οι απεργίες ενόψει τις μεταρρύθμισης έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ έξω από την αίθουσα της περιφέρειας, στο Ροντέ, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Μακρόν, είχαν εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνδικάτα, αριστερά κόμματα και οργανώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αναλυτές σημειώνουν ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εναπομείνασας θητείας του Γάλλου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή