Ο μετασχηματισμός του Εθνικού

Ο μετασχηματισμός του Εθνικού

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να διατηρεί σχεδόν το σύνολο του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Στάθη Λιβαθινού για την τρέχουσα σεζόν, αλλά ο Δημήτρης Λιγνάδης φαίνεται πως έχει αρχίσει τον μετασχηματισμό του Εθνικού Θεάτρου με τις πρώτες επιλογές του. Στόχος του, όπως είπε σε χθεσινή γραπτή δήλωσή του, είναι οι γόνιμες αλλαγές σε επίπεδο «δομής, ρεπερτορίου και φυσιογνωμίας» του θεάτρου.

Ετσι, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου, μετά τις επαναλήψεις («Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Χριστουγεννιάτικη ιστορία»), θα ανέβει τον Φεβρουάριο του 2020 ο διψασμένος για εξουσία «Μάκβεθ», τον οποίο θα σκηνοθετήσει (και θα παίξει) ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στο οποίο και θα στεγαζόταν αρχικά, αλλά τελικά θα ανεβεί και στα δύο θέατρα. Ο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ αντικατέστησε τον «Μολιέρο» του Μπουλγκάκοφ, που θα σκηνοθετούσε ο κ. Λιβαθινός, στον οποίο έγινε πρόταση συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο για την επόμενη χρονιά.

Στον προγραμματισμό η Πειραματική Σκηνή «εξαφανίστηκε» δίπλα από τη σκηνή «Κατίνα Παξινού» στο Rex, αν και το πρόγραμμά της –που ίσως είναι και το καλύτερό της– διατηρήθηκε στο σύνολό του. Σε διευκρινίσεις που ζήτησε η «Κ», το Εθνικό Θέατρο τόνισε ότι θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν οι πειραματικές παραστάσεις, αλλά θα διαχέονται στο συνολικό πρόγραμμα. Δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστό εάν θα διατηρηθούν θέσεις καλλιτεχνικών υπευθύνων, όπως έγινε με την επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής πριν από τέσσερα χρόνια.

Επίσης, στο Εθνικό έρχεται το τρίτο μέρος από τα «Μαθήματα πολέμου», την εκπαιδευτική παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής, και αυτή τη φορά θα παρουσιάσει δραματοποιημένα επεισόδια από τα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα. Το κείμενο είναι του Γιάννη Λιγνάδη και η σκηνοθεσία του Γιώργη Τσουρή.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα, στην Κεντρική Σκηνή μετά τον «Μάκβεθ» ανεβαίνει η «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζορζ Φεντό σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με θίασο 17 ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους ο Θέμης Πάνου, η Εμιλυ Κολιανδρή, ο Κώστας Φιλίππογλου κ.ά. Στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», μετά το «Ξύπνα Βασίλη» του Αρη Μπινιάρη που θα παίξει μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου 2020, θα ανεβεί ένα νέο έργο σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού με θέμα τη φθορά του χρόνου. Τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί το «Σ’ εσάς που με ακούτε», ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά.

Στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», μετά τον «Ανθρωπο που γελά» του Θοδωρή Αμπαζή, ο Γιάννης Σκουρλέτης θα σκηνοθετήσει «Το καινούργιο σπίτι» του Κάρλο Γκολντόνι, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου γράφουν και σκηνοθετούν τη μουσική παράσταση «Φεγγάρι από χαρτί», ύστερα από ανάθεση του θεάτρου, σε μουσική του συνθέτη Νίκου Κυπουργού και στίχους της Αφροδίτης Μάνου, με ένα μεγάλο θίασο ηθοποιών.

Στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» επιστρέφει η παράσταση «Να τελειώνουμε με τον Εντί Μπελγκέλ» του νεαρού και σούπερ σταρ Γάλλου συγγραφέα Εντουάρ Λουί, σε σκηνοθεσία Ηλία Αδάμ. Ακολουθεί ο Ευθύμης Φιλίππου με το νέο του θεατρικό έργο «Νερό της κολώνιας», μια μεταφυσική αναζήτηση την οποία θα σκηνοθετήσει η Αργυρώ Χιώτη των Vasistas. Η Ελένη Ευθυμίου θα σκηνοθετήσει το έργο «Και τώρα ο κόσμος ή αυτό που αποκαλούμε “έξω κόσμος” δε σημαίνει τίποτα για μένα», της Γερμανίδας Σιμπίλε Μπεργκ, μια ανατομία του σύγχρονου τρόπου ζωής και των αδιεξόδων του. Τη μαύρη κωμωδία των Ρώσων Ολεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ «Παίζοντας το θύμα» θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Κουτλής, ενώ οι C for Circus θα παρουσιάσουν το «Love & Information» της Κάριλ Τσέρτσιλ.

Τον Ιούνιο ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης θα παρουσιάσει το «Expanded night soli», δύο χορογραφίες των Αντιγόνη Φρυδά και Effi Rabsilber, που αντλούν την έμπνευσή τους από το «Ημερολόγιο ενός διαφθορέα» του Σέρεν Κίρκεγκορ, τον χρόνο και τα όρια του σώματος.

Στο Μικρό Εθνικό, μετά τις «Χίλιες και μία ιστορίες» και τις «Μικρές ιστορίες για αγρίους», θα ανέβει το «Δίπλα δίπλα» των Aγγελου Αγγέλου και Eμης Σίνη, σε σκηνοθεσία Φοίβου Συμωνίδη, μια παιδική παράσταση για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή