Μεταναστευτικό: Λύσεις ανάγκης για ασυνόδευτους ανηλίκους

Μεταναστευτικό: Λύσεις ανάγκης για ασυνόδευτους ανηλίκους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου, αφού είχαν μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα 54 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε δύο νέες δομές φιλοξενίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Αμεση Δράση κλήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Τέσσερις έφηβοι είχαν τραυματιστεί ελαφρά έπειτα από συμπλοκή. Το συμβάν, που ξεκίνησε από μια απόπειρα κλοπής κινητού τηλεφώνου, έγινε σε χώρο που άνοιξε σύντομα, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων και στελέχωσής του με το προβλεπόμενο προσωπικό, με σκοπό να δοθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Στο ιδιόκτητο κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) λειτουργεί ήδη από το 2017 αντίστοιχη δομή στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Στον δεύτερο όροφο διαμορφώθηκαν πρόσφατα τα δωμάτια για να υποδεχθούν και άλλους ανήλικους. Είχε προηγηθεί σχετική επικοινωνία του οργανισμού με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στις 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης λειτουργίας των δομών, ο πρόεδρος του ΕΕΣ Αντώνιος Αυγερινός ευχαριστούσε σε ανακοίνωση τους εθελοντές και το μόνιμο προσωπικό γιατί «κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε ο ΕΕΣ να ανταποκριθεί επιτυχώς, σε ελάχιστο χρόνο, στη δέσμευσή του απέναντι στο υπουργείο». Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγραφε στο Twitter: «Πολλοί έλεγαν ότι δεν γίνεται. Κι όμως, σε 15 μέρες, 54 ασυνόδευτα ανήλικα από τα κρατητήρια της Δ/σης Αλλοδαπών Θεσ/νίκης μεταφέρθηκαν σε 2 νέες δομές φιλοξενίας». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 4.501 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 1.110 αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

Οι δύο προκηρύξεις, όμως, για τη στελέχωση των συγκεκριμένων δομών με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διερμηνείς, νομικούς συμβούλους και διοικητικούς υπαλλήλους ορίζουν ως τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων τις 2 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει κρίση των αιτήσεων και των πιθανών ενστάσεων μέχρι να πληρωθούν οι θέσεις. «Η στελέχωση των δομών έγινε προσωρινά από το μόνιμο προσωπικό του ΕΕΣ. Ολα τα στελέχη είναι απόλυτα και άριστα καταρτισμένα και έμπειρα, αφού άλλωστε λειτουργεί ανέκαθεν ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών. Από το 2015 (αλλά και παλαιότερα, με συμμετοχή σε αποστολές εσωτερικού και εξωτερικού) τα στελέχη μας πρωτοπορούν στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και όχι μόνο. Είμαστε υπερήφανοι για αυτούς», αναφέρει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΕΕΣ Γεώργιος Σκούμας.

Οπως προσθέτει ο ίδιος, η ξενοδοχειακή υποδομή των ξενώνων «είναι σε άριστη κατάσταση, υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας και έξοδος κινδύνου, ενώ αναμένουμε έγκριση της πολεοδομίας για κατασκευή και δεύτερης». Μέχρι στιγμής πέντε ανήλικοι έχουν αποχωρήσει από εκεί. Το πρόβλημα της διαφυγής ασυνόδευτων από χώρους σαν κι αυτούς απασχολεί εδώ και χρόνια τις αρχές, καθώς πρόκειται για ανοιχτούς ξενώνες χωρίς φύλαξη. Ενδεικτικά, το 2015 στο Τμήμα Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είχαν καταγραφεί 1.002 διαφυγές και μόλις 192 ανευρέσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο συμβάν της 20ής Σεπτεμβρίου τραυματίστηκαν ελαφρά από αιχμηρό αντικείμενο δύο 15χρονοι από το Αφγανιστάν και το Ιράν, ένας 16χρονος Αλγερινός, ένας 17χρονος Αφγανός και ένας υπάλληλος της δομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή