Συνάντηση Ελπιδοφόρου με Ερντογάν

Συνάντηση Ελπιδοφόρου με Ερντογάν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη συνάντηση είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου στο ξενοδοχείο Cipriani του Μανχάταν όπου είχε καταλύσει ο κ. Ερντογάν. Στη συνάντηση τέθηκαν κρίσιμα, ανοικτά ζητήματα όπως για παράδειγμα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τον πρόεδρο συνόδευε ο στενός του συνεργάτης κ. Ομέρ Τσελίκ, που έχει διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να δει τον κ. Ελπιδοφόρο λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε μεταβεί για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ειδικότερα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και στην αναγκαιότητα της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Επίσης, ο κ. Ελπιδοφόρος συζήτησε με τον κ. Ερντογάν την προοπτική επαναλειτουργίας της Χάλκης, όπου σημειωτέον ο κ. Ελπιδοφόρος έχει διατελέσει ηγούμενος. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος, αφού ενημερώθηκε για το έργο της Αρχιεπισκοπής, προσκάλεσε τον κ. Ελπιδοφόρο να τον επισκεφθεί στην Τουρκία. Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνάντησε και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επίσης συμμετείχε στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού σε μέλη της ομογένειας στην Αστόρια. Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο» και πρόσθεσε απευθυνόμενος σε αυτόν ότι «είστε νέος δυνατός και ο λαός περιμένει από εσάς πολλά, διότι μπορείτε να πάτε την Ελλάδα και μπροστά και ψηλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή