Υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρησε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης (economic sentiment indicator, ESI) υποχώρησε από τις 103,1 μονάδες τον Αύγουστο στις 101,7 μονάδες, που σύμφωνα με το Reuters είναι χαμηλό επίπεδο σχεδόν πέντε ετών.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης υποχώρησε –μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο– στις 107,2 μονάδες από 108,4 τον Αύγουστο, παραμένοντας υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης.

Η υποχώρηση του ESI στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών (στις 20,2 μονάδες από 28,8 τον Αύγουστο) και στον κατασκευαστικό τομέα (στις -56,2 από -52,3 μονάδες), ενώ αυξημένη ήταν η εμπιστοσύνη στους τομείς της βιομηχανίας (στις 1,0 από 0,6 μονάδες) και του λιανικού εμπορίου (στις 32,9 από 22,6 μονάδες) καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη (στις -6,8 από -8,2 μονάδες).

Η μείωση του ESI στην Ευρωζώνη προέκυψε από τη σημαντική επιδείνωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τη μικρή υποχώρησή της στο λιανικό εμπόριο, ενώ βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη και παρέμεινε περίπου σταθερή η εμπιστοσύνη στους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή