Επενδύσεις, Ερντογάν: Μια νέα αρχή;

Επενδύσεις, Ερντογάν: Μια νέα αρχή;

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ηταν μια καλή επίσκεψη. Σφιχτό πρόγραμμα. Πολλές επαφές, στο εμπορικό και στο διπλωματικό πεδίο. Δόθηκε έμφαση στην προβολή μιας Ελλάδας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Το ζητούμενο, φυσικά, είναι η ανταπόκριση των επενδυτών. Η αίσθηση από ξένους και ομογενείς επιχειρηματίες συμπυκνώνεται σε μία γραμμή: «Είστε στον σωστό δρόμο, επιδείξτε έργο με συγκεκριμένες πράξεις (βλ. Ελληνικό, “Βενιζέλος”, ενέργεια κ.ά.), ήδη αναζητούμε ευκαιρίες».

Μετά την έξοδο από την κρίση, η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε στη Νέα Υόρκη το σωστό μήνυμα. Το αν έπεισε τους επενδυτές θα εξαρτηθεί από τον βαθμό που στην πορεία τα λόγια θα γίνονται πράξεις. Τους μήνες που θα ακολουθήσουν θα βρισκόμαστε στο ραντάρ πολλών επενδυτών, μεγάλων και μεσαίων, ξένων και ομογενών. Επόμενο στοίχημα η συνέχεια, το λεγόμενο «follow up». Εκεί που χωλαίνουμε διαχρονικά και έχουμε επανειλημμένα αποτύχει κατά το παρελθόν, ακόμη και όταν οι προθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων ήταν οι καλύτερες.

Στο διπλωματικό πεδίο, ξεχώρισε η πρώτη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα. Πέραν της διαχρονικής πληγής του Κυπριακού, όπου η εξίσωση έχει καταστεί πιο σύνθετη μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου, ένα από τα μεγάλα ζητήματα είναι πλέον το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Συμφωνήθηκε να «καταβληθούν προσπάθειες» να περιοριστούν οι ροές προς τα νησιά. Σύντομα θα μεταβεί στην Τουρκία ο Ελληνας αρμόδιος αναπλ. υπουργός Μετανάστευσης. Εκεί θα φανεί αν οι ρητορικές «καλές προθέσεις» του προέδρου Ερντογάν θα γίνουν πράξη.

Η Αγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι για μια σειρά από δικούς της λόγους η Αθήνα είναι δυνητικά η πιο στενή της σύμμαχος στο πλαίσιο της σημαντικής πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής σχέσης της με την Ε.Ε. Αυτό έδειξε και η δεδηλωμένη πρόθεση του Ελληνα πρωθυπουργού να στηρίξει την περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση προς την Τουρκία. Αλλά δεν βοηθούν οι απειλές για τη «γαλάζια πατρίδα», οι συνεχείς NAVTEX, οι χάρτες με το μισό Αιγαίο τουρκικό.

Υπό το ίδιο πρίσμα, εναπόκειται στον κ. Ερντογάν να αντιληφθεί ότι τον συμφέρει η λύση του Κυπριακού, έτσι ώστε οι Τουρκοκύπριοι να έχουν σημαντικό μερίδιο από τα έσοδα από το αέριο, αλλά και επιρροή στη διακυβέρνηση της Ε.Ε., και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη και της Τουρκίας στο περιφερειακό ενεργειακό παζλ. Ολα αυτά δεν θα επιτευχθούν μέσω απειλών και προκλητικών δράσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη έτοιμη για μια νέα αρχή. Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έχει μια ευκαιρία να προβεί σε κινήσεις (δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, τερματισμός των απειλών και των προκλήσεων πρωτίστως στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο) που θα διευκολύνουν την επανεκκίνηση της σχέσης, αποφέροντας μετρήσιμα οφέλη στη χώρα του. Το μπαλάκι είναι στο δικό του γήπεδο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή