Οφειλές ύψους 3 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Οφειλές ύψους 3 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζουν στροφές οι οφειλέτες του Δημοσίου και σπεύδουν στο παρά πέντε να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που λήγει την προσεχή Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Μεγάλη προσέλευση καταγράφεται από πολλές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους στο ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί (στοιχεία Παρασκευής 27/9) 351.128 οφειλέτες ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 789,1 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 2,99 δισ. ευρώ. Το ποσό που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το ελληνικό Δημόσιο από όσους έχουν πληρώσει τις πρώτες δόσεις της ρύθμισης αλλά και όσους εξόφλησαν εφάπαξ τα χρέη τους ανέρχεται στα 309,6 εκατ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του έτους στον κρατικό κορβανά θα εισέλθουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Στη βελτιωμένη ρύθμιση της εφορίας (που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου) έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 95.000 οφειλέτες, ρυθμίζοντας συνολικά (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) 1,1 δισ. ευρώ.  Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μέχρι το τέλος της ρύθμισης υπολογίζεται ότι το ποσό που θα έχει ρυθμιστεί θα φθάσει και ενδεχομένως να ξεπεράσει και τα 4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση του 2015 (των 100 δόσεων) είχαν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 6,1 δισ. ευρώ και τον πρώτο χρόνο είχε εισπραχθεί περί το 1,2 δισ. ευρώ. Βέβαια η ρύθμιση του 2015 ήταν ευνοϊκότερη της σημερινής, καθώς οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις ήταν περισσότερες, κάτι που οδήγησε πολλούς οφειλέτες να ενταχθούν. Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας θα διαπιστώσουν μια μικρή ελάφρυνση, καθώς μειώνεται το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής στο 3% από 5%. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και το μπλοκάρισμα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Βέβαια, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει στην περίπτωση που έχουν οφειλές το 2019 να προχωρήσουν σε διάστημα δύο μηνών στην τακτοποίηση των χρεών. Διαφορετικά, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα παραμείνουν δεσμευμένοι. Προκειμένου να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί για όσους έχουν χρέη το 2019 μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, οι οποίες όμως αναμένεται να αυξηθούν σε 24 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου.

Πάντως, σήμερα το απόγευμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει εάν θα παραταθεί η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση που λήγει κανονικά αύριο 30/9/2019. Μεγάλα λογιστικά γραφεία αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες και εφόσον δεν επιλυθούν δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής δεκάδες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα αρκετές επιχειρήσεις σπεύδουν να υποβάλουν δηλώσεις, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή