«Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στη Μόρια», λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (βίντεο – φωτογραφίες)

«Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στη Μόρια», λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (βίντεο – φωτογραφίες)

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία γυναίκα και ένα παιδί είναι τα θύματα της τραγωδίας στον καταυλισμό στη Μόρια όπου προκλήθηκε πυρκαγιά και ξέσπασαν επεισόδια και συμπλοκές ανάμεσα σε μετανάστες, σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.

Σύμφωνα με το  υπουργείο Υγείας, από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος.

«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κατάσταση στο hot spot παρέμεινε για πολλές ώρες έκρυθμη. Σημειώθηκαν επεισόδια και βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών από τη μια μεριά και αστυνομικών δυνάμεων από την άλλη, μετά την εκδήλωση δύο πυρκαγιών που ξέσπασαν στον προσφυγικό καταυλισμό, ύστερα από εξέγερση μερίδας φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ.

«Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στη Μόρια», λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν περίπου στις 5 το απόγευμα. Μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις – δυο διμοιρίες  – έφτασαν από την Αθήνα με C130 στην Μυτιλήνη. Στο σημείο έχουν μετέβησαν ακόμα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

«Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στη Μόρια», λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Περί τις 7.30 το βράδυ άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών.

«Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στη Μόρια», λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Το ιστορικό της εξέγερσης

Για άγνωστους λόγους, νωρίς το απόγευμα ξέσπασαν δυο φωτιές: μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περίπου 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους κοντέινερ διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα αλλά  η φωτιά στα κοντέινερ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

«Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στη Μόρια», λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (βίντεο – φωτογραφίες)-4

Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους, αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

«Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στη Μόρια», λέει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου (βίντεο – φωτογραφίες)-5

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή