Η Κυρία της Αυλής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν είμαι πολύ κουρασμένη, πιεσμένη, ισοπεδωμένη από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, έχω βρει ένα κόλπο διαφυγής: «στέλνω» τη σκέψη μου να ξεκουραστεί και να φορτιστεί θετικά σε κάποια πολύ συγκεκριμένα μέρη που αγαπώ. Ένα από αυτά, όπου με φιλοξενούν –χωρίς να το ξέρουν– πολύ συχνά, είναι η «Αυλή» στο Ρέθυμνο. Ξανθουδίδου και Ραδαμάνθυος, στην Παλιά Πόλη, βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια μια αυλή που έχει αλλάξει το γαστρονομικό σκηνικό ολόκληρης της Κρήτης. 

Αδιαμφισβήτητη «Κυρία της Αυλής» η Κατερίνα Ξεκάλου, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών. «Πρωταρχικός σκοπός μας με τον άντρα μου, τον αρχιτέκτονα Κώστα Ηλιάκη, ήταν να αρχίσουμε αγώνα για τη διάσωση από την κατεδάφιση της Παλιάς Πόλης. Έτσι, πήραμε αυτό το βενετσιάνικο σύμπλεγμα κτιρίων του 16ου αιώνα και στεγάσαμε τον μεγάλο μας έρωτα, το κρασί».  

Το εστιατόριο, που βασίζεται αποκλειστικά στη φιλοσοφία της κρητικής διατροφής, και μια Οινοθήκη, που ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, είναι το σήμα κατατεθέν της «Αυλής», που μπαίνει δυναμικά στα οινικά δρώμενα της Κρήτης το 1991, με την πρώτη για το νησί παρουσίαση κρασιού, του πειραματικού Σπιθάρι του Κτήματος Χατζημιχάλη. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά παρουσιάσεων, που οδήγησαν το 2000 στην πρώτη έκθεση κρασιού στην Κρήτη με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και είκοσι επτά παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Έτσι μπήκε το κρητικό κρασί στο αυλάκι και από τότε μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει ημέρες δόξας λαμπρές, που μας κάνουν όλους, Κρητικούς και μη, υπερήφανους. 

Η Κατερίνα Ξεκάλου και η «Αυλή» εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των οινικών εξελίξεων, στις εκθέσεις, στις παρουσιάσεις, στις ενέργειες εντός και εκτός των τειχών. Η «Αυλή», εκτός από ένα εξαιρετικό πάντα εστιατόριο κρητικής διατροφής, που συνοδεύει τα πιάτα του με κρασιά από μια λίστα 300 ετικετών, έχει εξελιχθεί και σε φυτώριο γνώσης. Οι οινογνωσίες και τα μαθήματα μαγειρικής είναι στα must των επισκέψεων ντόπιων και ξένων. Τον Οκτώβριο, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 17.00-19.00, τα οινικά «μαθήματα» χωρίζονται σε τρεις ενότητες: βασικές ή προχωρημένες γνώσεις για τον κρητικό αμπελώνα και προχωρημένες γνώσεις για τον ελληνικό αμπελώνα. Φυσικά, υπάρχουν πάντα οι κατά περίπτωση οινογνωσίες, που οργανώνονται ανάλογα με τις επιθυμίες των συμμετεχόντων και πολλές από αυτές αφορούν συνδυασμούς κρητικών κρασιών με κρητικά προϊόντα και συνταγές.

Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ στα μαθήματα μαγειρικής, που ξεκινούν με ψώνια στην τοπική αγορά, μαγειρέματα στην υπέροχη επαγγελματική κουζίνα της «Αυλής», για να ολοκληρωθούν με ένα δείπνο είτε στην όμορφη καταπράσινη λουλουδιασμένη αυλή είτε στον ατμοσφαιρικό εσωτερικό χώρο. Πληκτρολογήστε www.avli.gr και ξεκινήστε τη γνωριμία σας με τον ρεθυμνιώτικο παράδεισο, οργανώνοντας άμεσα μια επιτόπου επίσκεψη. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή