Ηχηρές συλλήψεις για «καρτέλ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ηχηρές συλλήψεις για «καρτέλ» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τέσσερις επιχειρηματίες ιδιοκτήτες ρυμουλκών σκαφών στη Θεσσαλονίκη έχει σχηματίσει η ενοποιημένη υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού.  

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι έστησαν σε συνεργασία με τις τοπικές λιμενικές αρχές δίκτυο σχετικό με την πιστοποίηση ρυμουλκών και αναθέσεις έργων στο λιμάνι.

Εκτός από τους τέσσερις επιχειρηματίες, οι δύο εκ των οποίων ήταν Θεσσαλονικείς και οι άλλοι δύο Αθηναίοι, συνελήφθησαν και δύο συνεργάτες τους, καθώς και δώδεκα πλοηγοί.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να αύξαναν το κόστος ρυμούλκησης πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποκομίζοντας οφέλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Είχαν μάλιστα δημιουργήσει ήδη από το 2016 ένα άτυπο «καρτέλ», προκειμένου να θέσουν εκτός αγοράς την εταιρεία ρυμουλκών που μέχρι τότε δραστηριοποιείτο στο λιμάνι. Και πράγματι τελικά η εταιρεία αυτή χρεοκόπησε και έβαλε λουκέτο. 

Και όλα αυτά γίνονταν με συνεργό υψηλόβαθμο αξιωματικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Ενα ενδεικτικό παράδειγμα της δράσης των συλληφθέντων και του πως οι τελευταίοι κατάφερναν να αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη, αποτελεί η περίπτωση καραβιού 180 μέτρων, που ενώ προβλεπόταν ότι θα έμπαινε στο λιμάνι από δύο ρυμουλκά, ο λιμενάρχης απαιτούσε τέσσερα, με συνέπεια η εταιρεία που δραστηριοποιείτο να μην μπορεί να ανταποκριθεί και τη δουλειά να την παίρνουν οι ίδιοι. 

Τα κέρδη του κυκλώματος αποτιμώνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και περίπου έναν χρόνο. 

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετά την υπαγωγή σε αυτήν του αντίστοιχου τμήματος εσωτερικών υποθέσεων του Λιμενικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή