Πρυτάνεις: Πολλά «ναι», κρίσιμα «όχι»

Πρυτάνεις: Πολλά «ναι», κρίσιμα «όχι»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλαίσιο μεταπτυχιακών σπουδών φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Αυτό συμφωνήθηκε από την κ. Νίκη Κεραμέως με τους πρυτάνεις κατά την έκτακτη σύνοδό τους, το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο, πλην των ρυθμίσεων που θα έλθουν άμεσα και θα λύνουν σημαντικά εκκρεμή θέματα, οι πρυτάνεις ζήτησαν να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης στα πανεπιστήμια, για τις υπόλοιπες αλλαγές που προτείνει το υπουργείο. Ενδεικτικά, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ και την κατάργηση των «αιωνίων» φοιτητών.

Ειδικότερα, το πρώτο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση διατάξεων για την απλοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα στοχεύουν στην απαγκίστρωση της οικονομικής διαχείρισης των ερευνητικών κονδυλίων από διαδικασίες που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την απορρόφησή τους και στη θεσμοθέτηση ενός πιο ευέλικτου συστήματος, που εγγυάται την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα θεσμοθετούνται διατάξεις για την απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Ενδεικτικά, προωθείται η κατάργηση διατάξεων που αφορούν θέματα αμοιβών των μελών ΔΕΠ και εν γένει του διδακτικού προσωπικού των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, οι οποίες δημιουργούν υπέρμετρο διοικητικό φόρτο στις υπηρεσίες των πανεπιστημίων και αποτρέπουν ικανούς επιστήμονες από τη διδασκαλία και την παροχή εξειδικευμένης γνώσης στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Περαιτέρω, διευκολύνεται η προσέλκυση καταξιωμένων επιστημόνων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, με την απαλλαγή από τις διαδικαστικές υποχρεώσεις που έθετε το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθούν αποφάσεις της νέας ηγεσίας που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (π.χ. αλλαγές στο θέμα της επιλογής σημαιοφόρου στις παρελάσεις των μαθητών Δημοτικού, κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης κατά τις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις). Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης στους πρυτάνεις την άμεση χρηματοδότηση με 12,4 εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2019.

Η κ. Κεραμέως στη σύνοδο μίλησε στους πρυτάνεις για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να ενισχυθούν οι διεθνείς συνεργασίες των πανεπιστημίων, αρχής γενομένης με την προώθηση δράσεων συνεργασίας με πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπου η ίδια ταξίδεψε πρόσφατα.

Οι πρυτάνεις φέρεται να συμφωνούν με την ηγεσία του υπουργείου σε θέματα όπως να λαμβάνεται υπόψη η θέση των ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων, καθώς και να γίνει μια προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο. Ομως, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στην αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και στην επαναφορά των Συμβουλίων, καθώς και στην κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών. Ζητήματα που αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις εντός των ΑΕΙ.

Μάλιστα, το Σάββατο, μικρή ομάδα φοιτητών που πρόσκεινται στην Αριστερά ζήτησε να καταθέσει τις απόψεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή