Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τον Κασόγκι»

Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για τον Κασόγκι»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Την πλήρη ευθύνη» για την αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ανέλαβε ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εκπομπή «60 Minutes», αρνούμενος ωστόσο ότι διέταξε την εξόντωση του αντιφρονούντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Επρόκειτο για ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ως ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ιδίως αφού οι δράστες ήταν υπάλληλοι της σαουδαραβικής κυβέρνησης», είπε ο 34χρονος πρίγκιπας. Ερωτηθείς, όμως, αν διέταξε τη δολοφονία του Κασόγκι, ο πρίγκιπας απάντησε «ξεκάθαρα όχι» και προσέθεσε ότι ο θάνατος του Κασόγκι ήταν «ένα σφάλμα».

Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 για να παραλάβει έγγραφο, με στόχο να παντρευτεί την Τουρκάλα μνηστή του. Πράκτορες του Ριάντ φέρονται να δολοφόνησαν τον Κασόγκι στο εσωτερικό του προξενείου και να διαμέλισαν τη σορό του, που δεν βρέθηκε ποτέ. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον 11 ατόμων για τη δολοφονία. Η δίκη, που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε καταδίκες. Εκθεση του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι η Σαουδική Αραβία φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία, καλώντας για έρευνα γύρω από τον ρόλο του πρίγκιπα Μοχάμεντ στο περιστατικό. Στην Ουάσιγκτον, το Κογκρέσο ανέφερε ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ «είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία».

«Κάποιοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να γνωρίζω τι κάνουν καθημερινά τα 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι του σαουδαραβικού κράτους. Αυτό είναι αδύνατο», είπε ο διάδοχος του θρόνου στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη, η μνηστή του Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ, ανέφερε ότι η ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου δεν περιορίζεται στους φυσικούς αυτουργούς της πράξης, για να προσθέσει ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ τη ρώτησε, αμφισβητώντας την ευθύνη του Ριάντ στη δολοφονία: «Γιατί να δολοφονήθηκε ο Τζαμάλ; Πού είναι το πτώμα του; Ποιο ήταν το κίνητρο της δολοφονίας του;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή