Προς ολοκλήρωση ο χάρτης του κτηματολογίου

Προς ολοκλήρωση ο χάρτης του κτηματολογίου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για το κτηματολόγιο. Χθες «έκλεισε» για τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία, την Πρέβεζα, την Αρτα και τη Λευκάδα, όπου συνελέγη περίπου το 50% των δηλώσεων, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε κλείσει το υπόλοιπο των Δωδεκανήσων, όπου η συλλογή δηλώσεων έφτασε το 75%. Σταδιακά θα αρχίσουν να κλείνουν και τα «υποκαταστήματα» των υπό κτηματογράφηση περιοχών στο Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου. Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προτρέπει τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή τα πρόστιμα για καθυστερημένη υποβολή δήλωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από τις περιοχές που έληξαν προχθές, σε Πρέβεζα, Αρτα και Λευκάδα συγκεντρώθηκε το 52,3% των δηλώσεων, στην Πιερία το 47,9% και στη Θεσσαλονίκη το 43,6%. Η επόμενη περιοχή που θα «κλείσει» στις 14 Οκτωβρίου είναι η Χαλκιδική (σήμερα στο 40,5%) και, ακολούθως, στις 31 Οκτωβρίου, ένας μεγάλος αριθμός περιοχών: Δράμα – Ξάνθη (σήμερα στο 40,5%), Καβάλα – Ροδόπη (38,2%), Γρεβενά (41,2%), Ιωάννινα (38,5%), Βοιωτία – Φωκίδα (31,6%), Ευρυτανία – Φθιώτιδα (33,2%), Αιτωλοακαρνανία (38,4%), Ηλεία (37,2%), Αρκαδία (35,9%), Λασίθι (33,8%) και Ηράκλειο (33,2%). Να σημειωθεί ότι, καθώς αυτές οι περιοχές «κλείνουν», θα κλείσουν τα αντίστοιχα γραφεία στο Γαλάτσι και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμη δήλωση μόνο στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά.

Κατόπιν, στις 29 Νοεμβρίου κλείνουν Καστοριά – Φλώρινα, Μαγνησία και Σποράδες, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα – Κορινθία, Σάμος, Χίο και Ικαρία. Στις περιοχές αυτές η συλλογή δηλώσεων κυμαίνεται κατά μέσον όρο σήμερα στο 24,5%. Οι τελευταίες περιοχές που θα λήξουν είναι η Αττική, τα Ιόνια και η Λέσβος – Λήμνος, οι οποίες όμως ξεκίνησαν μόλις πριν από το καλοκαίρι.

Από την «Ελληνικό Κτηματολόγιο», πάντως, φαίνεται ότι θα υπάρξει ανοχή για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτή της ανάρτησης (σε 3 μήνες από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων). Στη συνέχεια όμως και ιδίως από το νέο έτος υπάρχει η πρόθεση επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία για την καθυστερημένη κατάθεση. Οι πολίτες πάντως που βλέπουν ότι δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν πρέπει να διστάσουν. Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε να πάρουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου από το γραφείο κτηματογράφησης, με τον οποίο θα κλείσουν ραντεβού για κατάθεση των δικαιολογητικών λίγο καιρό αργότερα, ή να υποβάλουν τη δήλωση μόνο με τον τίτλο ιδιοκτησίας και να προσθέσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν (λ.χ. τοπογραφικό, πιστοποιητικό μεταγραφής) αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή