Διακήρυξη εσωκομματικών ισορροπιών

Διακήρυξη εσωκομματικών ισορροπιών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε με τον τρόπο που ήθελε τον πρώτο, κρίσιμο εσωκομματικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλέον μπροστά του το κυρίως «μενού», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το κρίσιμο κομμάτι των εγγραφών νέων μελών, από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά. Ακόμα και η εκλογή ή όχι του προέδρου από τη βάση είναι συνάρτηση του ενδιαφέροντος που θα προσελκύσει η πρωτόγνωρη για τον ΣΥΡΙΖΑ διαδικασία, καθώς, αν οι εγγραφές δεν κινηθούν ικανοποιητικά, μπορεί να επανέλθει η περίπτωση εκλογής από τη βάση, που αυτή τη στιγμή είναι «παγωμένη».

Η πορεία μέχρι εδώ, πάντως, μόνο εύκολη δεν ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά στελεχών που άσκησαν κριτική σε κομβικές επιλογές του. Ετσι πρέπει να ερμηνεύεται και το γεγονός ότι η περίφημη διακήρυξη είχε πολλές αναφορές, ώστε να ικανοποιεί τον σκληρό κομματικό πυρήνα. Αν εξαιρέσει κανείς τις γενικές αναφορές στη «δημοκρατική παράταξη» και τη φράση «για τη μεγάλη έκρηξη του 1981», το κείμενο είναι σαφέστατα αποτέλεσμα ισορροπιών. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα κόμμα με κυβερνητικό παρελθόν, που εφάρμοσε ένα σκληρό μνημόνιο και ενήργησε εντός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, η διακήρυξη διακατέχεται από ένα έντονο πνεύμα που θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ προ του 2015. Καλά γνωρίζοντες τις εσωκομματικές ισορροπίες λένε πως αυτό προέκυψε ώστε να ικανοποιεί, όπως προειπώθηκε, τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ. Κατά έγκυρες πληροφορίες, άλλωστε, στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία ο κ. Πάνος Λάμπρου, εκ των σκληρών «θεωρητικών» της αριστερής πτέρυγας, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις για σημεία του κειμένου. Ο κ. Τσίπρας, κατά τις ίδιες πηγές, σήκωσε το γάντι και «απείλησε» πως, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα πάει «σε ψηφοφορίες για όλα τα ζητήματα».

Το γεγονός πως ο κ. Λάμπρου στην Κεντρική Επιτροπή δήλωσε πως η διακήρυξη είναι «μια χαρά» και «έχει δυναμική», δείχνει ακριβώς τούτο: πρόκειται για μια διακήρυξη που ήταν αποτέλεσμα εσωκομματικών ισορροπιών. Η φράση, πάντως, «τι το θέλουμε το 1981;» αποτυπώνει τη μόνιμη υποβόσκουσα γκρίνια για τη λεγόμενη «πασοκοποίηση». Τώρα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στα επόμενα βήματα. Πλην του προαναφερθέντος, την εγγραφή δηλαδή νέων μελών, που θα συνοδευτεί από μια καμπάνια στην οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα βήματα, όπως η σύσταση της λεγόμενης ΚΟΕΑ, την οποία προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα όσα γίνονται στη Μόρια, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. «Εμείς δεν θα σπεκουλάρουμε πάνω στο ευαίσθητο ζήτημα του προσφυγικού, όπως έκανε η Ν.Δ. όταν ήταν στην αντιπολίτευση και όπως συνεχίζει και στην κυβέρνηση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης στον σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «επιστροφή σε επικίνδυνες πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού».

Στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας

Στα Σκόπια βρίσκεται από χθες ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει το περιοδικό Economist με θέμα «Western Balkan Summit – Reinforcing the momentum for European Integration». Ο τέως πρωθυπουργός, που μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών έχει προσωπική πλέον σχέση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μεταβαίνει για πρώτη φορά στη γείτονα, ως αρχηγός πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα το πρωί στις 10, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει σε συνεδρία με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια – Πώς διαμορφώνεται το βαλκανικό τοπίο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών», με τη συμμετοχή του Ζόραν Ζάεφ και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή