ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικά F-16 στη Β. Μακεδονία

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Στη συμφωνία, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος σε νατοϊκό πλαίσιο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αναχαίτιση αεροσκαφών που σχεδιάζουν να διενεργήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος της Βόρειας Μακεδονίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Eλληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα επιτηρούν από εδώ και στο εξής τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα από τα επακόλουθα της συμφωνίας των Πρεσπών, με τη σχετική απόφαση να είχε ληφθεί από τον τέως υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη σε συνεργασία με την τότε ομόλογό του στη Βόρεια Μακεδονία Ραντμίλα Σεκαρίνσκα. Χθες υπεγράφη και τυπικά η σχετική τεχνική συμφωνία (Technical Agreement) μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Lieutenant General Vasko Gjurchinovski στην έδρα του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Η συμφωνία αφορά συγκεκριμένα την αστυνόμευση του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προαναγγελθεί από τον κ. Αποστολάκη, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς είχε σημειώσει τότε πως μπορεί να «εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα».

Ο κ. Αποστολάκης είχε προσθέσει πως «η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επέκτασης της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας, εμπεδώνοντας σχέσεις αμοιβαιότητας και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη που δεν θα περιορίζονται μόνο στον αμυντικό τομέα», ενώ είχε υπογραμμίσει την ελληνική συνδρομή στον «μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας».

Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, που γίνεται σημαντικότερη αν αναλογιστεί κανείς πως τον σχετικό ρόλο είχαν αιτηθεί να έχουν τόσο η Τουρκία όσο και η Βουλγαρία. Η Τουρκία, μάλιστα, είχε συνδέσει την επιτήρηση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας με τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια του Πολυκάστρου Κιλκίς. Στη συμφωνία, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος σε νατοϊκά πλαίσια, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αναχαίτιση αεροσκαφών που προτίθεται να διενεργήσουν τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα με αεροσκάφη της ήδη επιτηρεί τον εναέριο χώρο άλλων δύο βαλκανικών κρατών, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.​​​

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ