Ακινητοποίηση σκαφών με πρόσφυγες

Ακινητοποίηση σκαφών με πρόσφυγες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντανακλαστικά της τουρκικής ακτοφυλακής φέρεται να έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο αυξημένης επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων, που εφαρμόζουν από την περασμένη εβδομάδα το Λιμενικό και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαπιστώνεται αύξηση στις περιπολίες τουρκικών ακταιωρών, με συνέπεια περισσότερες βάρκες με παράτυπους μετανάστες να ακινητοποιούνται πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», το τριήμερο από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 16 σκάφη που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, μεταφέροντας συνολικά 631 αλλοδαπούς, ακινητοποιήθηκαν από τα στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής, πριν μπουν στην ελληνική επικράτεια. Τα 13 απ’ αυτά είχαν προορισμό τη Λέσβο.

Στο σχέδιο επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων συμμετέχουν 50 σκάφη και 1.300 στελέχη του Λιμενικού, 8 φουσκωτά ταχύπλοα του Στρατού Ξηράς καθώς και 21 πλωτά, εναέρια και χερσαία μέσα που έχουν διατεθεί από τον Frontex. Μέρος της αποστολής τους είναι να εντοπίζουν έγκαιρα (με ραντάρ και θερμικές κάμερες) τις βάρκες που αποπλέουν από την Τουρκία και να ειδοποιούν την τουρκική ακτοφυλακή, μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας. Αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι παρατηρούν ότι η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας κατά μήκος της οριογραμμής λειτουργεί ως «πόλος έλξης» για την ακτοφυλακή της Τουρκίας. Οπως εξηγούν, η Αγκυρα επιδιώκει να έχει τον πρώτο λόγο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Ανατολικό Αιγαίο, επιχειρήσεις που συνδέονται με τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις της γείτονος στην περιοχή. Το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου, πάντως, άλλες 35 βάρκες μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Διασώθηκαν 1.055 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε αυτές.

Συναντήσεις

Σήμερα αναχωρεί για την Αγκυρα ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης προκειμένου να συναντηθεί, την Τετάρτη, με τον Τούρκο ομόλογό του. Την Πέμπτη θα έχει απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με το στέλεχος της Ακτοφυλακής που έχει την ευθύνη επιτήρησης και αστυνόμευσης της θαλάσσιας περιοχής απέναντι από τη Λέσβο. Στελέχη του Λιμενικού αποδίδουν την αύξηση των ροών από την Τουρκία προς τη Λέσβο στη μετακίνηση –το τελευταίο δίμηνο– 200.000 Σύρων προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη προς τις νότιες ακτές της Τουρκίας, κατόπιν απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης.

Στην Τουρκία θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος. Θα έχει συναντήσεις στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος. Η επίσκεψη γίνεται σε συνέχεια της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, κατά την οποία συμφώνησαν σε έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις συναντήσεις θα γίνει αποτίμηση της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Τουρκίας – Ε.Ε. και θα συζητηθούν τρόποι για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή