Η καρδιακή προσβολή δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση

Η καρδιακή προσβολή δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι γυναίκες πεθαίνουν αναίτια από καρδιακή προσβολή, εξαιτίας της εσφαλμένης άποψης ότι αυτή πλήττει κυρίως τους άνδρες. Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος (BHF), οι ανισότητες σε όλα τα επίπεδα, από την καθυστερημένη διάγνωση έως την πλημμελή θεραπεία και τη φροντίδα μετά την καρδιακή προσβολή, στοιχίζουν γυναικείες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Περισσότερες από 8.000 γυναίκες πέθαναν μεταξύ 2002 και 2013 στην Αγγλία και την Ουαλλία, επειδή δεν είχαν τύχει της ίδιας περίθαλψης με τους άνδρες, διαπίστωσε το BHF, εγκαινιάζοντας εκστρατεία γι’ αυτόν τον σκοπό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι τα εμφράγματα αποτελούν ανδρική ασθένεια. Ακόμη και γιατροί πιστεύουν –λανθασμένα– ότι τα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες στη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι διαφορετικά από εκείνα των ανδρών. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει, πλέον, να δίνεται σε νεαρές γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τέτοιο περιστατικό. Το 1960, επτά στις δέκα γυναίκες με έμφραγμα του μυοκαρδίου πέθαιναν, ενώ σήμερα το ίδιο ποσοστό επιβιώνει. Σύμφωνα με το BHF, η καρδιακή προσβολή δεν αντιμετωπιζόταν ποτέ καλύτερα. Κάθε χρόνο στη Βρετανία νοσηλεύονται 35.000 γυναίκες, δηλαδή 98 γυναίκες την ημέρα ή τέσσερις την ώρα, λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τα συμπτώματα

Οι συντάκτες της παρούσας αναφοράς διαπίστωσαν ότι στη Βρετανία, διπλάσιος αριθμός γυναικών πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή παρά από καρκίνο του μαστού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι πιο πιθανό να αργήσουν να ζητήσουν βοήθεια ή να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό, είναι επίσης πιο πιθανό να λάβουν λανθασμένη διάγνωση, ενώ οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, επιβαρύνουν περισσότερο τις γυναίκες. Ακόμη και έπειτα από ένα τέτοιο περιστατικό, η ποιότητα της φροντίδας γι’ αυτές βρίσκεται κάτω του βασικού επιπέδου. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν κάποιος αναγνωρίσει κάποιο ή κάποια από τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, θα πρέπει να καλέσει αμέσως για βοήθεια.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος στο στήθος ή δυσφορία, αίσθημα πίεσης στο στήθος, πόνος που εξαπλώνεται στο αριστερό χέρι ή και στα δύο χέρια, στο σαγόνι, στον λαιμό ή στην πλάτη και στο στομάχι, δυσκολία αναπνοής, εφίδρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή