Το «τέχνασμα» της αναγνώρισης τέκνου

Το «τέχνασμα» της αναγνώρισης τέκνου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 2017, σε ένα συμβολαιογραφείο της Θεσσαλονίκης, εμπλεκόμενοι σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών φέρονται να έθεσαν σε εφαρμογή το «τέχνασμα». Παρεκκλίνοντας από τη συνήθη πρακτική τους εμφάνισαν τον ανάδοχο πατέρα, 51χρονο Ελληνα κάτοικο εξωτερικού και παντρεμένο με άλλη γυναίκα, ως βιολογικό γονέα του παιδιού μιας 24χρονης εκδιδόμενης από τη Βουλγαρία. Λίγα λεπτά μετά το εξιτήριο από το μαιευτήριο, εκείνος υπέγραψε τη σχετική πράξη εκούσιας αναγνώρισης τέκνου. Κατά την αστυνομική έρευνα, αυτή ήταν μια «συγκεκαλυμμένη υιοθεσία».

Οπως τονίζεται στη σχετική δικογραφία, επελέγη η συγκεκριμένη μέθοδος γιατί βάσει νόμου ο 51χρονος δεν θα μπορούσε να προβεί σε υιοθεσία τέκνου. Στο άρθρο 1544 του Αστικού Κώδικα αναφέρεται: «Αυτός που υιοθετεί ανήλικο πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον υιοθετούμενο τουλάχιστον κατά δεκαοκτώ, αλλά όχι και περισσότερο από πενήντα χρόνια». Η ίδια γυναίκα φέρεται να είχε στρατολογηθεί από τους μεσάζοντες και για πώληση ωαρίων σε κλινική της Θεσσαλονίκης.

Τουλάχιστον ακόμη μία φορά φαίνεται πως είχε εφαρμοστεί η ίδια πρακτική από το κύκλωμα, σύμφωνα με την έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Μετά τις απολογίες τους την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στην Α΄ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης και οι 12 συλληφθέντες για την υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σε όλους τους κατηγορούμενους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ μία γυναικολόγος και ένας δικηγόρος κλήθηκαν να καταβάλουν και χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα επιπλέον στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία, που δείχνουν πώς τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος προσπαθούσαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να καλύψουν νομικά τις ενέργειές τους.

Τον Οκτώβριο του 2016 κατά την αστυνομία είχε δοκιμαστεί για πρώτη φορά το ίδιο «τέχνασμα». Ενας 63χρονος Ελληνας, μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και παντρεμένος με άλλη γυναίκα, αναγνώρισε ως τέκνο του το νεογέννητο μιας 39χρονης μόνιμης κατοίκου Βουλγαρίας. Την ίδια ημέρα, εκείνη με πράξη ανάθεσης γονικής μέριμνας και συναίνεσης σε υιοθεσία παρέδωσε το βρέφος της στο ζευγάρι των Ελλήνων. Η ίδια φέρεται να είχε πουλήσει τουλάχιστον άλλα δύο από τα 12 παιδιά της, χρησιμοποιώντας και στις προηγούμενες συναλλαγές το ίδιο δίκτυο μεσαζόντων. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι και για τις δύο περιπτώσεις των «συγκεκαλυμμένων υιοθεσιών» ο μόνος σίγουρος τρόπος εξακρίβωσης της πατρότητας θα ήταν η συγκριτική εξέταση DNA.

Επί μήνες οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των υπόπτων για εμπλοκή στην υπόθεση των παράνομων υιοθεσιών. Σε μια από τις συνομιλίες που κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2019 κατηγορούμενη ως μεσάζουσα καλείται να πάει στην οδό Αριστοτέλους. Εκεί πρόκειται να δει από κοντά και να εγκρίνει ή να απορρίψει δύο γυναίκες οι οποίες μόλις είχαν στρατολογηθεί για να πουλήσουν τα ωάριά τους και να χρησιμοποιηθούν έπειτα ως παρένθετες μητέρες. Την ίδια ημέρα η μεσάζουσα δέχεται τηλεφώνημα από υπάλληλο κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Συζητούν για τις πιθανές νέες δότριες και η υπάλληλος της ζητάει να προσέχει, της λέει ότι οι δότριες πρέπει να έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, να μην είναι σκουρόχρωμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή