«Να του βάλουμε κάνα δυο χιλιάρικα παραπάνω μαζεμένα» – Αποκαλυπτική η δικογραφία για το «καρτέλ» στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

«Να του βάλουμε κάνα δυο χιλιάρικα παραπάνω μαζεμένα» – Αποκαλυπτική η δικογραφία για το «καρτέλ» στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά, επτά υπάλληλοί τους, ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και έξι πλοηγοί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, κατηγορούμενοι για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση, δωροληψία και «ξέπλυμα». Για την υπόθεση συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη 18 άτομα, τα οποία χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την άσκηση ποινικής δίωξης. Οι τέσσερις επιχειρηματίες κατηγορούνται ότι συνασπίστηκαν προκειμένου, με τη συνδρομή των υπόλοιπων κατηγορουμένων, να θέσουν εκτός αγοράς τη βασική ανταγωνίστρια εταιρεία τους και να καρπωθούν το πελατολόγιό της. Πράγματι, η εν λόγω εταιρεία ρυμουλκών ανέστειλε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2019 αφού, σύμφωνα με τη δικογραφία, υπέστη ζημία ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από τη δράση των κατηγορουμένων. Επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας οι κατηγορούμενοι εξανάγκαζαν τα πλοία που περίμεναν να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης να συνοδεύονται από τέσσερα αντί για δύο ρυμουλκά, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς.

Η ζημιωθείσα εταιρεία αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις εκβιαστικές απαιτήσεις των συλληφθέντων και τελικά έχανε τα συμβόλαια με μεγάλους πελάτες, όπως π.χ. με τη Mediterranean Shipping Company – MSC, τα οποία κατέληγαν στη σύμπραξη των τεσσάρων συλληφθέντων. «Οι τέσσερις εταιρείες ενώθηκαν μεταξύ τους και οι προϊστάμενοί τους συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση προκειμένου με τη χρήση εκβιαστικών πρακτικών και τεχνικών εξαπάτησης να εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό και να καρπωθούν το σύνολο του πελατολογίου της», επισημαίνεται στη δικογραφία που συνέταξαν τα στελέχη της ενιαίας –εδώ και μερικούς μήνες– Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Οι συλληφθέντες, για να πετύχουν τον σκοπό τους, φέρονται να είχαν στρατολογήσει τον επικεφαλής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, καθώς και έξι πλοηγούς, οι οποίοι εξάλλου τελούν υπό την εποπτεία και τις εντολές του.

Σύμφωνα με τα επίσημα δικαστικά έγγραφα, ο διωκόμενος σε βαθμό κακουργήματος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος «ελάμβανε μηνιαίο μισθό από τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (…) ενώ υπό τις άμεσες διαταγές του υπάγεται διοικητικά και ο Πλοηγικός Σταθμός Θεσσαλονίκης». Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης μάλιστα κατασχέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με τα ποσά που εισέπραττε σε μηνιαία βάση, ενώ ενδεικτικά υπάρχει ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ δύο εκ των κατηγορουμένων στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα: «Να του βάλουμε (σ.σ. του λιμενάρχη) ένα τριχίλιαρο και γεια χαραντάν. Πόσα του χρωστάμε; Να του βάλουμε και κάνα δυο χιλιάρικα παραπάνω μαζεμένα». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ζημιωθείσα εταιρεία είχε καταγγείλει τις πρακτικές των τεσσάρων ανταγωνιστών της στον λιμενάρχη, αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δίχως να υπάρξει ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή