Πώς ναυάγησε η διπλωματική προσέγγιση Ιράν – ΗΠΑ

Πώς ναυάγησε η διπλωματική προσέγγιση Ιράν – ΗΠΑ

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την έκπληξη των συμβούλων του Ιρανού προέδρου Ροχανί προκάλεσε η αιφνίδια επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η ιρανική αντιπροσωπεία, την περασμένη Τρίτη, στη Νέα Υόρκη. Συνοδευόμενος από μικρό αριθμό συνεργατών, ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στον Ιρανό ομόλογό του να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ντόναλντ Τραμπ σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ο Χασάν Ροχανί, όμως, αρνήθηκε πεισματικά να εξέλθει του δωματίου του, αφήνοντας τον Μακρόν να περιμένει έξω από την πόρτα της σουίτας, στο ξενοδοχείο Millennium Hilton, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το αρχηγείο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Μη έχοντας εξασφαλίσει δέσμευση για άρση των επώδυνων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Ροχανί δεν επιθυμούσε να εγκλωβιστεί σε συνάντηση με τον Τραμπ, προσφέροντας στον Αμερικανό πρόεδρο μεγάλη διπλωματική επιτυχία, όπως εξηγεί σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times. Για τους Ιρανούς, η σπουδή του Τραμπ να συναντηθεί με τον Ροχανί αποδεικνύει την προθυμία του να επαναλάβει κίνηση διπλωματικού εντυπωσιασμού, μετά τις συναντήσεις του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Την ίδια ώρα, ο Τραμπ επιθυμούσε να στρέψει την προσοχή μακριά από την υπόθεση παραπομπής του ενώπιον του Κογκρέσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή