Κίνητρα για επενδύσεις από τις φαρμακευτικές και «πέναλτι» clawback

Κίνητρα για επενδύσεις από τις φαρμακευτικές και «πέναλτι» clawback

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσβλέποντας στην τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με τα κίνητρα που έχει εξαγγείλει, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπεραμύνθηκε χθες της πολιτικής που έχει οριοθετήσει το υπουργείο ενόψει και του 2020. Μιλώντας στο 3ο συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Υγεία, έκανε μνεία σε διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται ο συμψηφισμός μέχρι και το ποσό των 50 εκατ. ευρώ των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη μιας φαρμακευτικής εταιρείας με το clawback που καλείται να πληρώσει στο κράτος, η εθελοντική μείωση των τιμών φαρμάκου, η ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης και η αναδιάρθρωση της ΗΤΑ. Ειδικά όσον αφορά τoν συμψηφισμό ποσού 50 εκατ. ευρώ, ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με στόχο την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο ίδιος, λοιπόν, ανέφερε ότι θα ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση της δαπάνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών προβλέπουν «την αναδιάρθρωση της ΗΤΑ, την ενίσχυση και αναδιάρθρωση της επιτροπής διαπραγμάτευσης αλλά και τον έλεγχο με ειδικά φίλτρα της ποσότητας των φαρμάκων που διακινούνται στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία». Μάλιστα, τόνισε ότι «όσοι δεν συμμορφωθούν, θα καταβάλουν επιπλέον clawback της τάξεως του 30%». Να σημειωθεί ότι οι επιτροπές αξιολόγησης (ΗΤΑ) και διαπραγμάτευσης στοχεύουν στον έλεγχο της κλινικής αποτελεσματικότητας αλλά και του κόστους των νέων θεραπειών που εισέρχονται στη χώρα μας. Αυτές συγκροτήθηκαν με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, με την παρούσα πολιτική ηγεσία να στοχεύει στην επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης των νέων θεραπειών.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας αντιτάχθηκε στο τέλος εισόδου 25% που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση στα νέα φάρμακα, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις εντός του υπουργείου για τη δημιουργία δύο κλειστών προϋπολογισμών, ενός για τα φάρμακα υψηλού κόστους και άλλου ενός για τα γενόσημα – off patent. Τον λόγο πήρε επίσης ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξήγησε ότι η αύξηση του clawback δεν οφείλεται στην ανικανότητα πολιτικών ηγεσιών αλλά σε βαθύτερα διαρθρωτικά προβλήματα στον κλάδο του φαρμάκου και της υγείας, όπως η χαμηλή δημόσια δαπάνη για την υγεία.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κατά τον πρόεδρο της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφωνα, ο οποίος ωστόσο υπενθύμισε το πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισήμανε ότι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ «είναι μικρή σταγόνα στον ωκεανό των επιστροφών (rebate – clawback) που καλούμαστε να καταβάλουμε», τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν θα φέρει για τις εταιρείες όφελος για το 2019, καθώς «οτιδήποτε προκύψει είναι για το 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή