«Τα λεφτά δεν είναι το παν»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα έλεγε κανείς ότι η πολιτική περίοδος της τελευταίας τετραετίας ήταν βούτυρο στο ψωμί, όπως λένε, για τους γελοιογράφους. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι, όπως μου έλεγε συχνά ο γελοιογράφος της «Κ» Δημήτρης Χαντζόπουλος φεύγοντας από τα γραφεία της εφημερίδας. Πολλές φορές η πολιτική και οικονομική επικαιρότητα έμοιαζε σαν ένα τοξικό ντεζαβού, με αποτέλεσμα οι γελοιογράφοι να σχολιάζουν ένα θέμα που έμοιαζε να επαναλαμβάνεται σε συνέχειες. Πόσες φορές να μιλήσεις για διαπραγματεύσεις, αξιολογήσεις, Eurogroup, τρόικες και κουαρτέτα; Και όμως, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος κατόρθωνε να φωτίζει και να γελοιογραφεί μια (νέα) σελίδα στην ατέλειωτη βιβλιοθήκη της καθημερινής πολιτικής επικαιρότητας.

Η δουλειά του γελοιογράφου μοιάζει με εκείνη του ζωγράφου στο κομμάτι της αφαίρεσης. Πετάς το περιττό για να φωτίσεις τη λεπτομέρεια. Γι’ αυτό και τα πολιτικά πρόσωπα του Χαντζόπουλου είναι περιγράμματα, χρώματα, φράντζες, προσεγμένες χωρίστρες, εκφράζουν το εφήμερο της εξουσίας που όμως οι πράξεις τους μένουν. Αυτές έχουν σημασία και γι’ αυτό οι λεζάντες του στάζουν δηλητήριο και χιούμορ. «Τα λεφτά δεν είναι το παν», έγραφε ένα πανό στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ σε μια γελοιογραφία του το 2017.

Με ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τις επιλογές των έργων του στην έκθεσή του που εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ (3/10) στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου 20).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή