Τα ιδεώδη του Ευαγγέλη Ζάππα παραμένουν έως και σήμερα ζωντανά

Τα ιδεώδη του Ευαγγέλη Ζάππα παραμένουν έως και σήμερα ζωντανά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, ενός οικοδομήματος που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση της ευποιίας της πατρίδας μας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Εθνικών Ευεργετών. Ορθώς θεσμοθέτησε την επέτειο αυτή η πολιτεία το 2007, ώστε να διατηρείται ζωντανή η ιστορική γνώση, αλλά και η παράδοση του ευεργετισμού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε στον Αθανάσιο Μαρτίνο το Χρυσό Μετάλλιο του Ζαππείου για την πολύπλευρη φιλανθρωπική δράση του. Στο κατάμεστο Περιστύλιο, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, των γραμμάτων και των τεχνών, του εφοπλισμού και του επιχειρείν.

Τα ιδεώδη του Ευαγγέλη Ζάππα παραμένουν έως και σήμερα ζωντανά-1

Ο ΠτΔ απονέμει το Χρυσό Μετάλλιο στον Αθανάσιο Μαρτίνο.

Πρώτη πήρε τον λόγο η πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, Χριστίνα Βαγενά, υπογραμμίζοντας ότι το Ζάππειο, εκ της ανέγερσής του, είναι ο «φυσικός» χώρος για την απόδοση τιμής σε όσους συνεχίζουν να ενστερνίζονται το ιδεώδες του πατριωτισμού στις ημέρες μας και προσέθεσε ότι ο στόχος του παρόντος Δ.Σ. είναι να βραβεύει κάθε χρόνο με το Χρυσό Μετάλλιο του Ευαγγέλη Ζάππα, τους ευεργέτες του σήμερα: «Να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους που, αντί να προσδεθούν στο άρμα της φιλοκέρδειας, επιλέγουν να προσφέρουν στην κοινωνία που δοκιμάζεται, χωρίς να περιμένουν ανταποδοτικά οφέλη ή να επιδιώκουν την πάνδημη αναγνώριση», είπε η πρόεδρος, προσθέτοντας πως ένα από τα πρόσφατα κοινωφελή έργα του Αθανασίου Μαρτίνου και της συζύγου του, Μαρίνας, ήταν και η ανακαίνιση της παιδικής χαράς του Ζαππείου. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, ιστορικός και συγγραφέας Ελευθέριος Σκιαδάς εστίασε στον Ευαγγέλη Ζάππα (1800-1865), που υπήρξε πρωτοπαλίκαρο των οπλαρχηγών της Επανάστασης, επιχειρηματίας στη Βλαχία και οραματιστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρθηκε στην απογοήτευση του Ζάππα που αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα, διότι δεν άντεχε τις εσωτερικές διχόνοιες των Ελλήνων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι πολιτικοί άνδρες της εποχής στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων αναφορικά με τη δωρεά του Ζάππα και η Βουλή των Ελλήνων διέθεσε δημόσια γη, γειτνιάζουσα με τα Ανάκτορα, έτσι ώστε να προχωρήσει η ανέγερση του Μεγάρου.

«Απονέμοντάς σας το Χρυσό Μετάλλιο του Ζαππείου, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων σας αποδίδει αυτό που σας αναλογεί. Με την εμβληματική κοινωνική προσφορά σας έχετε αναδειχθεί, κατά γενική ομολογία, σε αυθεντικό ευπατρίδη, ο οποίος συνεχίζει επαξίως τη μεγάλη παράδοση των εθνικών ευεργετών», υπογράμμισε ο ΠτΔ απευθυνόμενος προς τον Αθανάσιο Μαρτίνο. Η βραδιά έκλεισε με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τους εξαίρετους μουσικούς της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή