Το Κονκλάβιο (02/10/19)

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρά εγκλήματα…

Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, αλλά πρέπει να σας ενημερώσω ότι η στήλη είναι διάσημη στη Βαλκανική. Το λέω διότι το πρωτοσέλιδό μου της προηγούμενης εβδομάδας  «Ο Τσίπρας στον τόπο του εγκλήματος» για τη χθεσινή του παρουσία στο πλευρό του Ζόραν Ζάεφ στο συνέδριο για τα δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε ο Economist στη Βόρεια Μακεδονία ιντριγκάρισε τους γείτονες. Ο δημοσιογράφος Βάσκο Ποπετρέφσκι, διάσημος στη χώρα του για την εκπομπή «360 μοίρες», άνοιξε την τηλεοπτική συνέντευξη του Τσίπρα, αναφερόμενος στο «Κονκλάβιο» και ρωτώντας τον τέως πρωθυπουργό αν πράγματι επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Φυσικά ο Τσίπρας το αρνήθηκε. Ισως να ταίριαζε περισσότερο το «μικρά εγκλήματα μεταξύ φίλων».

Μνεία στον Καραμανλή

Πιο ενδιαφέροντα βρίσκω, όμως, όσα είπε ο Τσίπρας στο χθεσινό πάνελ του Economist. Εννοείται ότι ευλόγησε τις Πρέσπες και για τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Κάπου εκεί, θύμισε ότι κάτι αντίστοιχο έκαναν ο Ρήγας Φεραίος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Το κλου είναι ότι έκανε μνεία και στη βαλκανική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή (και του Ανδρεά, εννοείται). Πρόσεξα, πάντως, ότι αναφέρθηκε και στο  2003 και στην «Ατζέντα» της Θεσσαλονίκης. Αλλά δεν του πήγαινε η καρδιά να αρθρώσει το όνομα Κώστας Σημίτης…

Φονική ειλικρίνεια

Ο Ζάεφ καθόταν δίπλα του ικανοποιημένος. Σημειώνω, πάντως, ότι δεν ήταν ανφέρ έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είπε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής στη συνάντηση μαζί του. Πιο ειλικρινής πεθαίνεις…

Σημειώνω ότι το βράδυ της Δευτέρας διοργανώθηκε και δείπνο προς τιμήν των ομιλητών. Σε αυτό ο Τσίπρας καθόταν δίπλα στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία και μέχρι πρότινος Νο 2 του Τζέφρεϊ Πάιατ στην Αθήνα Κέιτι Μπερνς. Προφανώς αντάλλαξαν εμπειρίες για την Ελλάδα.

Καντίνσκι και Πικάσο

Εντύπωση προκάλεσε σε όσους βρίσκονταν πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη στα χθεσινά εγκαίνια και στην ξενάγηση στο νέο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήξερε λεπτομέρειες για τα έργα. Οπως ας πούμε για έναν πίνακα του Καντίνσκι, τον οποίο εντόπισε από μακριά, ενώ έδειξε ενημερωμένος για τα ρεύματα του Μοντερνισμού.  Και όχι μόνο, αφού μου λένε ότι σε ερώτηση συνομιλητή του, υπολόγισε σχεδόν με ακρίβεια –έπεσε μερικά εκατομμύρια ευρώ έξω – την αξία ενός πίνακα του Πικάσο που φιλοξενεί το Μουσείο. Κατά τα λοιπά, δεν πέρασε απαρατήρητη η βεγγέρα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου όσων εξελέγησαν για πρώτη φορά βουλευτές. Το λέω διότι ο Κώστας Τασούλας που ήταν παρών στα εγκαίνια, είπε στον Μητσοτάκη κάτι του τύπου «Πρόεδρε να δεχτείτε και εμάς τους παλαιούς βουλευτές στο Μαξίμου». 

Ιστορίες για γέλια ΙΙ

Μιλώντας για βουλευτές που προσκαλούνται στο Μαξίμου, σας έγραψα χθες για τα ευτράπελα της ιστορίας που διηγήθηκε ο Μητσοτάκης στους προσκεκλημένους του – νεοεκλεγέντες βουλευτές της Ν.Δ.– το βράδυ της Δευτέρας στο Μαξίμου. Αυτό που δεν πρόλαβα να σας πω είναι ότι ο πρωθυπουργός έκανε και προβολή της στο μέλλον. Δηλαδή ρώτησε αν υπάρχει ακόμα η ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλής και αν ναι, ποιος θα έχει βασικό ρόλο αυτή τη σεζόν. Και πρότεινε αστειευόμενος τον Βασίλη Σπανάκη, βουλευτή Νοτίου τομέα, στον οποίο θυμίζω ότι κάνει μονίμως χιούμορ για τα κιλά του. 

Η πιο μεγάλη ώρα

Ολα στη ζωή είναι σχετικά. Ας πούμε, όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλοι έπεσαν λυσσασμένα πάνω στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», δηλαδή στο όνομα του χαρτοφυλακίου, και όχι στον Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είναι ευρύτερα αποδεκτός. Κάτι οι «στραβές» που έγιναν ήδη στη… βάρδια των ακροάσεων των υποψήφιων επιτρόπων της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, που «κόπηκαν» από το Ευρωκοινοβούλιο λόγω σκανδάλων που είχαν στο ενεργητικό τους, κάτι οι κακές ακροάσεις κάποιων άλλων (της Πολωνίας και της Σουηδίας), κάτι το γεγονός ότι σε κάποιους (Γαλλία, Ισπανία) την έχουν στημένη, έχω την εντύπωση ότι το ζήτημα για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» έχει κάπως ξεθωριάσει. Μένει να φανεί, καθώς αύριο είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του Σχοινά. Ο οσονούπω αντιπρόεδρος της Κομισιόν το έχει ρίξει στο διάβασμα –μιλάμε για τέσσερα χαρτοφυλάκια– και περιμένει τη στιγμή του. Μείνετε συντονισμένοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή