Γ. Κουμουτσάκος στη SZ: Θα είμαστε πολύ αυστηροί με τον νόμο περί παροχής ασύλου

Γ. Κουμουτσάκος στη SZ: Θα είμαστε πολύ αυστηροί με τον νόμο περί παροχής ασύλου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία σήμερα, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς και με τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, και Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.  

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις 10.000 μεταναστών μέχρι το 2020 στην Τουρκία ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: «Για την Τουρκία υπάρχουν πολλές απόψεις. Θα συζητήσουμε και θα συντονίσουμε τα πάντα στενά μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους. Αυτό ισχύει και για τις απελάσεις σε τρίτες χώρες. Μελλοντικά στο πεδίο αυτό οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε να οργανώσουν κοινές επαναπροωθήσεις. Με ένα αεροπλάνο πχ. Σουηδία, Γερμανία και Ελλάδα. Τότε θα γίνει κατανοητό όλο αυτό ως κοινό ευρωπαϊκό μέτρο».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι η συμφωνία με την Τουρκία παραμένει για την Ελλάδα σημαντική και όπως τονίζει «μπορεί να γίνει κριτική στη συμφωνία αλλά είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτουμε. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και να το καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό. Πρέπει να πούμε στην Τουρκία ότι οφείλει να ανακόψει τις νέες διαδρομές των διακινητών».

Όσο για την επίσκεψη Ζεεχόφερ και Καστανέρ στην Ελλάδα επισημαίνει: «θα πούμε στους σημαντικότερους εταίρους μας στην Ευρώπη σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρισκόμαστε. Θα παραπέμψουμε επίσης και στη συμφωνία της Μάλτας για την ανακατανομή των διασωθέντων προσφύγων. Αποτελεί για εμάς πρότυπο».

Όσο για τον σχεδιαζόμενο νόμο περί παροχής ασύλου της κυβέρνησης ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα είχε ερμηνεύσει τον νόμο περί ασύλου πολύ ελαστικά, πολύ ανοιχτά. Εμείς θα είμαστε πιο αυστηροί. Θα δημιουργήσουμε περισσότερες επιτροπές ασύλου, θα έχουμε περισσότερους δικαστές. Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε μια πιο στιβαρή μεταναστευτική πολιτική».

Αλλά θα λάβει τελικά η Τουρκία, όπως διαφαίνεται, περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για το προσφυγικό; «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος με τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Και πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφθεί την περαιτέρω στήριξη της Τουρκίας. Όχι χωρίς όρους αλλά το θεωρώ σημαντικό» απαντά.

Σε ερώτηση σχετικά με τη σύσταση «λίστας ασφαλών χωρών προέλευσης» ο Γ. Κουμουτσάκος απαντά: «Η λίστα αυτή βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Αλλά μέσα στις επόμενες 20 μέρες θα παρουσιάσουμε το νέο νόμο.»

Περιμένει όμως και η Ελλάδα περισσότερη στήριξη από την ΕΕ; «Ναι, αυτό κάνουμε» τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος. Οι περισσότεροι πρόσφυγες φτάνουν από την ανατολική Μεσόγειο, όχι από την κεντρική μεσογειακή οδό στην Ιταλία. Εκεί που φτάνουν 1.300 άνθρωποι, σε εμάς φθάνουν 5.000. Αλλά η ΕΕ επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην κεντρική Μεσόγειο. Για να ακουστεί καλύτερα η φωνή μας συνεργαζόμαστε πλέον με τη Βουλγαρία και την Κύπρο, επισημαίνουμε μαζί τα προβλήματα».

Διαβάσετ σχετικά: Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών φέρει τον τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative».

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή