M. Σχοινάς: Δεσμεύομαι να θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα τους πολίτες

M. Σχοινάς: Δεσμεύομαι να θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα τους πολίτες

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια «ένωση ανθρώπων» στην οποία κανένας δε θα είναι «στο περιθώριο» δεσμεύτηκε ο ορισθείς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ακρόασή του σήμερα ενώπιον της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και της επιτροπής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεσμεύομαι να θέσω ως απόλυτη προτεραιότητα τους πολίτες πέρα και πάνω από κομματικές γραμμές. Να κάνουμε την Ένωσή μας μια ένωση ανθρώπων, μια ένωση πολιτών στην οποία κανένας δε θα βρίσκεται στο περιθώριο και θα ζουν σε συνεκτικές και ανεκτικές κοινωνίες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς στην αρχική του τοποθέτηση, προτού ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι η εργασία του στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του θα στηριχθεί σε τρεις άξονες: να γίνουν οι κοινωνίες πιο δίκαιες συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους πολίτες, να επιτευχθεί μια αποτελεσματική συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση και να ολοκληρωθεί η ένωση ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του τίτλου του χαρτοφυλακίου του, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ο κ. Σχοινάς, σημείωσε ότι ο ίδιος ουδέποτε τον ερμήνευσε με αρνητικό τρόπο και έκανε λόγο για «προστασία των πιο ευάλωτων στην κοινωνία», για πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, για ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, για προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού, για εργασία με αξιοπρέπεια και αίσθημα ασφάλειας.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε «περήφανος» που είναι Ευρωπαίος και κυρίως που του έχει δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη θέση του δημόσιου λειτουργού.

«Η ΕΕ είναι ένας φωτεινός φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει»

«Εγώ ποτέ δε συμμερίστηκα την άποψη ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου μάς οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε αντίθεση ή σύγκρουση με άλλη κουλτούρα». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο αργότερα ο κ. Σχοινάς να υπερασπίζεται τον τίτλο του κατά την ακρόασή του ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Μ. Σχοινάς, όπως και οι υπόλοιποι, προτεινόμενοι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Νοεμβρίου.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απηύθυνε στον κ. Σχοινά ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως τον τίτλο του χαρτοφυλακίου, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς και συγκεκριμένα για τα ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

«Η ΕΕ είναι ένας φωτεινός φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει. Μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι οι κάποιοι λαϊκιστές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Ωστόσο, είπε, οι ευρωπαϊκές αξίες δεν απειλούνται από τους λαϊκιστές. «Η κ. Λεπέν εργαλειοποιεί τη συζήτηση προς όφελός της. Αν τσιμπάμε παίζουμε το παιχνίδι της», τόνισε ο Μ. Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη.

Ερωτηθείς από ευρωβουλευτές έναντι ποιων χρήζει προστασίας ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, ο κ. Σχοινάς «έδειξε» τους υπεύθυνους για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και ακροδεξιά στοιχεία στο εσωτερικό της ΕΕ, που επιθυμούν οι μετανάστες να κλείνονται σε στρατόπεδα, χωρίς να έχουν δικαιώματα και πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία.

«Η Ευρώπη είναι και θα συνεχίσει να είναι μια περιοχή που δέχεται μετανάστευση και δίνει άσυλο. Αυτό μας χαρακτηρίζει. Αυτό είμαστε», επισήμανε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφονται με τον "ευρωπαϊκό τρόπο", με «αξιοπρέπεια και με δικά μας χρήματα».

Ερωτηθείς σχετικά με το δύσκολο έργο της εξεύρεσης συμβιβασμού για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ο Μ. Σχοινάς είπε πως υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορούμε να αντλήσουμε. «Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, να ξαναδούμε τι δεν πήγε καλά στο παρελθόν», είπε σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Όπως είπε, προτεραιότητα της νέας Επιτροπής θα είναι να ξαναρχίσει το διάλογο με τις πρωτεύουσες και τους ευρωβουλευτές προτού προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις. «Δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποτύχουμε», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Ελίζας Βόζενμπεργκ σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά νησιά και τη σύνδεσή της με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ο Μ. Σχοινάς επισήμανε ότι «πρέπει να φρεσκάρουμε» την εν λόγω συμφωνία, κάτι που ήδη έχει δρομολογηθεί με την εν εξελίξει επίσκεψη του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Εξάλλου, χαιρέτισε την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης η οποία όπως είπε "ευθυγραμμίζει τις δράσεις της" με τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δε θα αφεθεί μόνη της».

Σχετικά, δε, με το θέμα της κατάστασης στη Μόρια και σε άλλα νησιά, το οποίο έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε: «Δεν με ικανοποιεί. Με πληγώνει ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα μιας μόνο παραμέτρου. Είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση των τελευταίων τριών ετών και η Ευρώπη θα είναι αρωγός στην επίλυσή της».

«Με τη βοήθεια των αρμόδιων Επιτρόπων, ο ρόλος μου θα είναι να ενοποιήσουμε όλες τις διαφορετικές πτυχές του χαρτοφυλακίου μου σ' ένα ενιαίο αφήγημα, καλών πρακτικών, ποικιλομορφίας, πλούτου, αρχών και ικανοτήτων έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μια ανθεκτική και ανεκτική κοινωνία για το μέλλον. Γι'αυτό θα πολεμήσω», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς στη σύντομη δευτερολογία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή