Διατήρηση τριετιών επιδιώκουν υπουργείο Εργασίας και ΓΣΕΕ

Διατήρηση τριετιών επιδιώκουν υπουργείο Εργασίας και ΓΣΕΕ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προστασία των τριετιών παράλληλα με το επίδομα γάμου φαίνεται πως επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, με τη διάταξη που προωθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Η διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του 2019 και ορίζει ότι έτσι διασώζονται όλοι οι συμφωνηθέντες στη Σύμβαση κανονιστικοί όροι (μισθολογικοί και μη μισθολογικοί) ευεργετικοί για τους εργαζομένους, μεταξύ των οποίων όχι μόνο το επίδομα γάμου που είναι στο 10% επί του μισθού αλλά και οι τριετίες.

Να σημειωθεί ότι με εγκύκλιο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε ότι όσοι μισθωτοί εισπράττουν τις 3ετίες που είχαν θεμελιώσει έως το 2012, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα έχουν και  επιπλέον αύξηση λόγω των τριετιών.

Μάλιστα, χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Βρούτσης διαβεβαίωσε τη ΓΣΕΕ  πως δεν θα θιγούν οι τριετίες με την επέκταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μέχρι το τέλος του 2019.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι έως το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Συνομοσπονδίας, ώστε να υπογραφεί νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση, για το το εάν θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις από  1.1.2020, ο κ. Παναγόπουλος είπε, «το τι θα ισχύσει από 1/1/2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων, όταν θα υπάρχει διοίκηση εκλεγμένη στη ΓΣΕΕ, με τις εργοδοτικές οργανώσεις». Για να συμπληρώσει: «Γιατί όπως γνωρίζετε μόνο η ΓΣΕΕ μπορεί να υπογράφει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένα ΠΑΜΕ και κανένα κόμμα».

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων, θεωρώντας ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί. Η προσφυγή συζητείται στο ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης των τριετιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή