Φθινοπωρινό μπουρίνι αναστάτωσε την πρωτεύουσα

Φθινοπωρινό μπουρίνι αναστάτωσε την πρωτεύουσα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατακλύσθηκαν την Τετάρτη από παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λίγες ώρες όμως αργότερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, φωτογραφίες με έναν απειλητικό μαύρο ουρανό γεμάτο σύννεφα έγιναν κυριολεκτικά… viral. Εντονο μπουρίνι διάρκειας περίπου 15 λεπτών έπληξε λίγο μετά τις 4 μ.μ. την Αθήνα, προκαλώντας σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα. Σοβαρότερες, όμως, ζημιές σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στο Λεσίνι, την Κατοχή και το Νεοχώρι της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ έκλεισε για λίγη ώρα η παλαιά εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του 48ου χιλιομέτρου, κοντά στο Χαλίκι. Πολλές ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απαντλήσεις υδάτων και στον Πύργο, την Αμαλιάδα και τα Λεχαινά της Πελοποννήσου. Δεκάδες πτώσεις δένδρων σημειώθηκαν κατά μήκος της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, όπως και σε Χανάκια, Βούναργο, Παλαιοβαρβάσαινα.

Δικαίως, πολλοί αναρωτηθήκαμε αν πλησιάζει το τέλος του κόσμου ή αν απλώς αρχίζει… το φθινόπωρο. «Τέτοιες καταιγίδες είναι φυσιολογικές για την εποχή», διευκρινίζει ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Ο καιρός είναι καθαρά φθινοπωρινός, οι φθινοπωρινές καταιγίδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση από τις καλοκαιρινές, που είναι σύντομες και εκδηλώνονται κυρίως απογευματινές ώρες», προσθέτει ο ίδιος. «Στο εξής θα αυξηθούν οι διαταραχές, που θα σημειώνονται σε σταθερά μεγαλύτερη ένταση». Οπως προειδοποιεί, «ο κύκλος της κακοκαιρίας που άνοιξε, δεν έχει ακόμα κλείσει, αναμένουμε και ισχυρά φαινόμενα στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα  – κυρίως στις δυτικές και βόρειες περιοχές αλλά και στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο».

Πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα θα βιώσουν εξίσου την κακοκαιρία, «ωστόσο, βάσει των έως τώρα ενδείξεων, οι βροχοπτώσεις θα είναι πιο ήπιες». Εντονότερα θα είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου, αλλά και τα Δωδεκάνησα. Το νέο κύμα ισχυρών βροχών και καταιγίδων –συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων– θα «σαρώσει» τη χώρα από τα βορειοδυτικά, αργά κινούμενο κατά τη διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μετά τη διέλευσή του η θερμοκρασία θα πέσει. Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα νοτιότερα τμήματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, όπου τα όποια φαινόμενα εκδηλωθούν θα είναι πολύ περιορισμένα.

Ο κ. Ζιακόπουλος προβλέπει βελτίωση του καιρού το Σαββατοκύριακο, αλλά προειδοποιεί ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να είμαστε και πάλι εξοπλισμένοι με ομπρέλα και αντιανεμικό. Προς το παρόν και μέχρι το επόμενο μπουρίνι, οι Αθηναίοι έχουν μείνει με τη γλυκιά ανάμνηση από το ουράνιο τόξο που αγκάλιασε το λεκανοπέδιο μετά το πέρας της βροχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή