Υιοθέτησε έναν δρόμο, ένα πάρκο, μια πλατεία στην πόλη σου

Υιοθέτησε έναν δρόμο, ένα πάρκο, μια πλατεία στην πόλη σου

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μας κάνει συμμέτοχους στην προσπάθεια αλλαγής της Αθήνας επιχειρεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Ο λόγος, για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου», με το οποίο καλούνται δημότες της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος να «υιοθετήσουν» έναν δρόμο, ένα πεζοδρόμιο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, μια γειτονιά, ακόμα και ένα δέντρο ή ένα παγκάκι της πρωτεύουσας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη για τη φροντίδα και τη συντήρησή του, με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, όπου και όταν χρειάζεται.

«Αυτό το οποίο εμείς θέλουμε να αναδείξουμε είναι ένα νέο συνεργατικό πνεύμα, το οποίο θα ενώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», είπε ο κ. Μπακογιάννης μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου. «Ουσιαστικά, για ένα νέο μοντέλο άσκησης δημόσιας πολιτικής, όπου αλληλεπιδρούν το Δημόσιο με τις επιχειρήσεις, με την κοινωνία των πολιτών, με τα πανεπιστήμια, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η πρωτεύουσα, η Αθήνα, η πόλη μας, είναι υποχρέωση του Δήμου Αθηναίων, είναι υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου, είναι υποχρέωση του δημάρχου. Είναι όμως ταυτόχρονα και δικαίωμα όλων. Και η ευθύνη για την πόλη είναι κατά 50% του δήμου, είναι όμως και κατά 50% ευθύνη του δημότη».

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» θα λειτουργήσει με όχημα την πρωτοβουλία «Athens Partnership», μια πλατφόρμα όπου συναντάται με μεγάλη αποτελεσματικότητα ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα. «Η λογική μας είναι μέσω αυτού του σχήματος να προωθήσουμε τη συνεργασία με διαφάνεια, με λογοδοσία, αλλά ταυτόχρονα και με ευελιξία, με όλη τη δημιουργικότητα και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το νέο μοντέλο ο ρόλος των ιδιωτών είναι καθοριστικός, είτε στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, δηλαδή μιλάω για προσφορές σε είδος, είτε στο πλαίσιο χορηγικών προγραμμάτων, μιλάω για συνεισφορές σε χρήματα», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Εμείς ως δήμος προσδοκούμε στη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των ιδρυμάτων αλλά και των απλών Αθηναίων στην κοινή μας προσπάθεια. Σε μια προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανείς. Και αναζητούμε συνεχώς σύγχρονες λύσεις σε τομείς όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, η αστεγία, ο πολιτισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι  τεχνολογίες, ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, αλλά και σε μεγάλα ή μικρά δημόσια έργα».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν οι Αθηναίοι συμμέτοχοι στην αλλαγή που οραματίζονται οι ίδιοι για την πόλη, να γίνουν οι ίδιοι κομμάτι της αλλαγής. «Το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου” βασίζεται στην πολύ απλή διαπίστωση πως ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό και ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους τους δημότες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή