Σύγκρουση για την απεργία και τους «πολλούς»

Σύγκρουση για την απεργία και τους «πολλούς»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντιπαράθεση ήταν προβλέψιμη και μάλλον ευπρόσδεκτη. Κι αυτό διότι η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook για την απεργία της Τετάρτης, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν συνειδητή απόφαση του πρωθυπουργού με στόχο να δώσει έμφαση στο ότι δεν μπορεί οι πολλοί να ταλαιπωρούνται από τους λίγους («μερικούς επαγγελματίες του συνδικαλισμού», όπως ανέφερε). Ηταν, όμως, και μια ευκαιρία, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, για να ειπωθεί το αυτονόητο, το οποίο στο Μαξίμου θεωρούν ότι το ασπάζεται και η πλειοψηφία της κοινωνίας.

«Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν», σημείωσε στη σχετική ανάρτηση ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί ώστε τα σωματεία «να λογοδοτούν» και οι πλειοψηφίες να αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων.

«Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Ελληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών», κατέληγε η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας την πάγια πρακτική των απεργιών και διαδηλώσεων, κατά τις οποίες παραλύει η Αθήνα, ακόμη και όταν η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Κυβερνητικός παράγων, μάλιστα, σχολίαζε ότι η ανάρτηση του πρωθυπουργού εκφράζει και την άποψη της κοινωνίας, ειδικά για το πλαίσιο των διαδηλώσεων, καθώς κλείνουν όλοι οι δρόμοι, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των «πολλών», ενώ έλεγε ότι στη συνείδηση της κοινωνίας οι συνδικαλιστές είναι απαξιωμένοι. Στο Μαξίμου, εξάλλου, υπάρχει η εκτίμηση ότι τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή, «τώρα θυμήθηκε να διαδηλώσει», δεν ασπάζεται μεγάλο ακροατήριο. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για «διαστρέβλωση και παραποίηση με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας στον πρωθυπουργό με δική του ανάρτηση, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για δείγμα «της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν». Σημείωσε μάλιστα ότι «ούτε ο Ορμπαν στην Ουγγαρία δε θα το έγραφε καλύτερα» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη δημοκρατία».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η ανάρτηση του πρωθυπουργού δεν άρεσε «σε εκείνους που δεν θέλουν να αποκτήσει φωνή η πλειοψηφία των εργαζομένων» και αντιδρούν σε ένα νομοσχέδιο που, όπως σημείωναν, «στόχο έχει να διασώσει θέσεις εργασίας και να μπλοκάρει την αδήλωτη εργασία». Προσέθεταν δε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατήγοροι, αλλά «κατηγορούμενοι». Απαντώντας στους συνδικαλιστές, έλεγαν ότι αντιδρούν επειδή θίγονται τα προνόμιά τους και υπογράμμιζαν ότι το νομοσχέδιο θέτει τέλος στην «αντιδημοκρατική νοοτροπία» των αποφάσεων λίγων εις βάρος της πλειοψηφίας. 

Το μεταναστευτικό

Σταθερά στο κυβερνητικό προσκήνιο βρίσκεται το μεταναστευτικό, καθώς ο πρωθυπουργός προήδρευσε νέας σύσκεψης για το θέμα, στην οποία αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για τη στήριξη των δήμων και περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει την Ωρα του Πρωθυπουργού, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια, ενώ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, που χθες βρέθηκε  στην Αγκυρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή