Στη Δικαιοσύνη το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Στη Δικαιοσύνη το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομικά βοηθήματα σε συνταξιούχους για «εξωσωματική γονιμοποίηση», σε υπάλληλο που δεν έχει παιδιά για «επαπειλούμενη κυοφορία», για συνεδρίες σε ψυχολόγο, ακόμη και για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, βρίσκονται ανάμεσα στις περιπτώσεις που έφτασαν στα χέρια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η οποία άσκησε την περασμένη Τρίτη ποινικές διώξεις για σειρά αδικημάτων κακοδιαχείρισης εις βάρος 17 ατόμων που διετέλεσαν μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012-2014.

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ το επίμαχο ποσό ανέρχεται σε 200.000 ευρώ. Οι ελεγχόμενοι φέρεται να πλαστογραφούσαν αιτήσεις υπαλλήλων για δανειοδότηση από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ποσών 1.000-1.500 ευρώ και σύμφωνα με την κατηγορία να καρπώνονται τα χρήματα. Αργότερα μετέτρεπαν τα δάνεια σε οικονομικά βοηθήματα, προκειμένου να «χαριστεί» η επιστροφή τους και οι ανυποψίαστοι δικαιούχοι να μην αντιληφθούν τίποτα.

Η υπόθεση των δανείων και των βοηθημάτων ήρθε στο προσκήνιο μετά τη δίμηνη κατάληψη του κτιρίου που στεγάζει το Ταμείο τον Μάρτιο του 2018. Στην τότε (νέα) διοίκηση είχαν φτάσει 15 αιτήσεις υπαλλήλων με το ερώτημα εάν έχουν λάβει κάποιο δάνειο από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Εννέα εξ αυτών εμφανίζονταν να έχουν λάβει δάνεια, αλλά οι ίδιοι με υπεύθυνη δήλωσή τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε δανειοδότηση και συναλλαγή με το Ταμείο. Τότε ξεκίνησε εσωτερική έρευνα ελέγχου των φακέλων δανείων του Ταμείου, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 και από εκεί προέκυψαν 132 περιπτώσεις υπαλλήλων που φέρεται να έχουν «χρεωθεί» δάνεια που δεν πήραν ποτέ. Στο μεταξύ, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να εξετάσει την υπόθεση, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης είχε προχωρήσει σε κατάσχεση των σκληρών δίσκων του Ταμείου.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού αρχικά θεωρεί ότι η άσκηση των ποινικών διώξεων ήταν «δρομολογημένη» για να αξιοποιηθούν σε υποτιθέμενη προεκλογική περίοδο που θα «έτρεχε» τον Οκτώβριο.

Τελικά, όμως, η ομοσπονδία συνδέει τις διώξεις με τις καταγγελίες εναντίον της κ. Τουλουπάκη για ένα άλλο θέμα, την υπόθεση Novartis. Στο θέμα που αφορά τελικά το ΥΠΠΟ και συναδέλφους τους αρκούνται να επισημάνουν «όλα στο φως».

Να σημειώσουμε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟ έχει ανακοινώσει την εκκαθάριση εν λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας κατόπιν αιτήματος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή