Ο πρόεδρος είχε στιλ (και υπομονή)

Ο πρόεδρος είχε στιλ (και υπομονή)

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ελκυστική η σκέψη ότι εκείνη τη στιγμή ο Ζακ Σιράκ μπορεί να σκεφτόταν πως σύντομα δεν θα ήταν απλώς ο πρωθυπουργός της Γαλλίας που μετακινούνταν χρησιμοποιώντας το προεδρικό Κονκόρντ, αλλά ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η «χαλαρή» στάση εξηγείται αν ανατρέξουμε στον λόγο της φωτογράφισης, η οποία έγινε για λογαριασμό του Paris Match το διήμερο 15-17 Σεπτεμβρίου 1987. Το ίδιο το ταξίδι του Σιράκ στη Νέα Καληδονία ως πρωθυπουργού, στη μεγάλη «συγκατοίκηση» των «γκωλιστών» του RPR-UDF με πρόεδρο τον σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, δεν ήταν για λόγους αναψυχής, όπως ίσως προδίδει ο εξωτικός προορισμός στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Σιράκ μετέβαινε στη Νουμέα, εν μέσω αυτονομιστικών ταραχών και ενός δημοψηφίσματος που είχε μεν επικυρώσει τη διατήρηση του καθεστώτος της Πολυνησίας ως τμήματος της Γαλλίας, αλλά αναζωπύρωνε τις εντάσεις. 

Ο Σιράκ θα έχανε, μετά από λίγους μήνες, για ακόμα μία φορά από τον Μιτεράν. Έπρεπε να περιμένει ακόμα επτά χρόνια έως την άνοδό του στον προεδρικό θώκο, το 1995. Ωστόσο βρισκόταν πολύ μακριά από το αποκορύφωμα της πολιτικής του διαδρομής, το 2003, όταν εκπροσώπησε τη σιωπηρή πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του πολέμου του Ιράκ, ο οποίος υπήρξε θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων για την Ευρώπη, που ακόμη δεν έχουν σταματήσει. Απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή