Μια πόλη «στρατηγείο»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ταξίδεψε, με τους «Διαλόγους» του, στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, απαντήσεις ως προς τον χαρακτηρισμό «νέο Βερολίνο» που της αποδίδεται από τον διεθνή Τύπο, τις προοπτικές ανάπτυξης και τη συνύπαρξη παλαιού και νέου.

Αφορμή, το υπό ίδρυση παιδιατρικό νοσοκομείο – ευγενική δωρεά του ιδρύματος (κάτι που λείπει από την πόλη) και με προσκεκλημένους ομιλητές όπως ο ιστορικός και δημοσιογράφος Μαρκ Μαζάουερ, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης κ.ά., που μίλησαν για τα πολλαπλά πρόσωπα της πόλης.

Κόσμος πολύς παρακολούθησε τη συζήτηση και έγιναν αρκετές παρεμβάσεις από το ακροατήριο, από το οποίο, ωστόσο, απουσίαζαν οι ταγοί της πόλης.

Δεν βρέθηκε στην αίθουσα ούτε ένας εκπρόσωπός της για να διατυπώσει τη γνώμη του γύρω από το ποια είναι σήμερα και πού πάει η Θεσσαλονίκη, μολονότι το ίδρυμα είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως και ευρέως την ανοικτή για όλους εκδήλωση. 

Επί της ουσίας: από τους ομιλητές και όσους από το κοινό πήραν τον λόγο, αναπτύχθηκαν απόψεις γύρω από την ιστορία της, τον πολιτισμό, τα προβλήματα (εδώ βγήκε και κάποια μιζέρια), αλλά απάντηση στο κεντρικό ερώτημα που εξαρχής έθεσε στη συζήτηση η συντονίστρια, αν, δηλαδή, η Θεσσαλονίκη είναι σήμερα πόλη μοναδική και τι είναι αυτό που την καθιστά τέτοια, κατά τη γνώμη του γράφοντος δεν δόθηκε.

Λίγο-πολύ όλες οι πόλεις της Ελλάδας κουβαλούν το δικό τους ιστορικό φορτίο, έχουν να επιδείξουν πολιτιστική δημιουργία, αντιμετωπίζουν προβλήματα και αισθάνονται αδικημένες από τη συμπεριφορά του «κέντρου».

Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης είναι ο γεωπολιτικός της ρόλος στο ευρύτερο κάδρο των μεταβολών που συντελούνται στις οικονομικές, εθνοτικές, ενεργειακές και στρατιωτικές ισορροπίες  από την Αδριατική έως τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο. Της τον προσδίδει το λιμάνι από το οποίο εξαρτώνται τα μέγιστα οι οικονομίες της βαλκανικής ενδοχώρας, η κομβική της θέση στα μεγάλα, οδικά και μεταφορικά, διεθνή δίκτυα, οι ομορφιές και η αγορά της, οι υποδομές στην Παιδεία (ιδιωτικά κολέγια) και στην Υγεία.

Ολα αυτά και αρκετά άλλα την καθιστούν ένα πανίσχυρο κέντρο που ασκεί αέναη έλξη στη γειτονιά της και ευρύτερα, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα ένα ισχυρό εργαλείο γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής. Και επομένως, μοναδική.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή