Το Κονκλάβιο (04/10/19)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκδίκηση του μπούνκερ

Ηταν πολύ περισσότερο από την… εκδίκηση της γραβάτας η βραδιά της Τρίτης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οχι μόνο επειδή η αίθουσα του δείπνου στην ΤτΕ είναι εμβληματική, αλλά κυρίως επειδή το κτίριο τις αλλοπρόσαλλες και πονηρές μέρες του Ιουνίου και Ιουλίου του 2015 –και όχι μόνο– ήταν κάτι σαν το μπούνκερ των «Μένουμε Ευρωζώνη». Δηλαδή έμεινε όρθιο. Το ίδιο και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος όχι μόνο γλίτωσε τα μπουντρούμια του σχεδίου «Νομισματοκοπείο», αλλά παρέμεινε διοικητής της ΤτΕ και τίμησε μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο τον Μάριο Ντράγκι φιλοξενώντας το δείπνο προς τιμήν του στην ΤτΕ. 

Μέτωπο λογικής

Συνεπώς, πολύ λογικό ο οικοδεσπότης να αισθάνεται δικαιωμένος, για να μην πω συγκινημένος. Ο Στουρνάρας καλωσόρισε τον υψηλό προσκεκλημένο του αναφερόμενος στη συμβολή του για την αποφυγή του Grexit, ενώ σημείωσε ότι «θα μας λείψει», κάνοντας μνεία στις «ορθολογικές οικονομικές πολιτικές με στόχο τη βελτίωση της αρχιτεκτονικής  της Ευρωζώνης». Το τελευταίο έχω την εντύπωση ότι ήταν «καρφί» για τους Γερμανούς. Το μικρόφωνο, πάντως, πληροφορούμαι ότι έπιασε και ο Ιταλός. Ο Ντράγκι ευχαρίστησε τους παρισταμένους και όσους στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στήριξαν την «κοινή λογική».

«Σπάσιμο» στον Τσίπρα

Σημειώνω ότι οι προσκεκλημένοι δεν ξεπέρασαν τους 50. Παρόντες, πλην του Παπαδήμου και φυσικά του πρωθυπουργού, ο οποίος καθόταν δίπλα στον Ντράγκι και μιλούσαν όλο το βράδυ, ήταν ακόμη ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αδωνις Γεωργιάδης και η Νίκη Κεραμέως (η τελευταία εικάζω λόγω Ακαδημίας Αθηνών).

Το καλύτερο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος. Στην πρόσκληση Στουρνάρα ανταποκρίθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θυμίζω ότι γνωρίζονται από τις μέρες της Οξφόρδης και προσπάθησαν να έχουν μια αξιοπρεπή σχέση κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εχω, πάντως, την εντύπωση ότι ο Στουρνάρας κάλεσε τον Ευκλείδη για να τη «σπάσει» στον Τσίπρα.

Δειπνοκλήτορες

Ακούω, πάντως, ότι δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόποση του προέδρου της Ακαδημίας Στέφανου Ημελλου. Αυτό επειδή αποκάλεσε τον Στουρνάρα «δειπνοκλήτορα». Υποθέτω ότι αντελήφθη τα απορημένα –και κάποια πονηρά– βλέμματα των συνδαιτυμόνων, εξ ου και τους εξήγησε ότι πρόκειται για βυζαντινή λέξη που σημαίνει αυτόν που προσφέρει το δείπνο.

Με ξένα κόλλυβα

Οτι το «Πράττω» στήριξε τον Παύλο Γερουλάνο για τον Δήμο της Αθήνας είναι γνωστό. Δεν νομίζω ότι εξέπληξε και ιδιαίτερα όλους όσους γνώριζαν τις σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Χάρη Παμπούκη και το παπανδρεϊκό μπλοκ. Η έκπληξη είναι σίγουρα, πάντως, το  γεγονός ότι ο Γερουλάνος ήταν από τα λίγα πρόσωπα στο στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου που είχε καταφέρει να μην τσακωθεί με τον Κοτζιά. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ –ωφελιμιστικής «συμπάθειας» στην αρχή και απέχθειας στη συνέχεια–με το «Πράττω». Εξ ου και μάλλον εκπλήσσομαι από την παρουσία του Νίκου Βούτση ως ομιλητή στην εκδήλωση που διοργανώνει το «Πράττω» με ομιλητές τον Κοτζιά, τον Γερουλάνο και θέμα το μέλλον της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Πολλώ δε μάλλον, αφού μέχρι σήμερα ο τέως πρόεδρος της Βουλής τάσσεται σταθερά εναντίον της εγγραφής νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ. Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα;

Σύνδεση με Κάιρο

Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Επισήμως, η σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είναι αυτή που θα αποφασίσει το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας στο Κοινοβούλιο. Για την ακρίβεια, το πότε θα προγραμματιστεί η συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα φερόμενα αδικήματα που διέπραξε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην υπόθεση Novartis. Το επικρατέστερο σενάριο μέχρι χθες ήταν αυτό της Δευτέρας. Αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλήσει στην Ολομέλεια, αφού θα βρίσκεται στο Κάιρο για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Δεν θα μου έκανε εντύπωση, αφού έχει διαμηνύσει ότι άλλο η κυβέρνηση και άλλο η Βουλή, και η υπόθεση είναι κοινοβουλευτική. Πολλώ δε μάλλον αφού ακούω ότι θα αρχίσει να τηλεφωνεί στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους συναντήσει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ιδωμεν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή