Η αυτοσυγκράτηση είναι δύναμη

Η αυτοσυγκράτηση είναι δύναμη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση είναι πανίσχυρη, με άνετη βουλευτική πλειοψηφία και με την αντιπολίτευση σε αναζήτηση πορείας. Η κρίση και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έσπασαν πολλά ταμπού, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να θίξει τα κακώς κείμενα της πολιτικής και της οικονομίας. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι κυρίως εξωγενείς (η εισροή προσφύγων και μεταναστών, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας κ.ά.). Οφείλει, όμως, να φοβάται και τον ίδιο της τον εαυτό: η αδράνεια σε ζητήματα που απαιτούν αποφασιστικές κινήσεις και η υπερβολική σπουδή μπορούν να οδηγήσουν σε αναίτιες ήττες, με συνέπεια να χαθεί η ευκαιρία για ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο πολιτικός που θέλει να πετύχει πρέπει να γνωρίζει ποιες μάχες θα δώσει και με ποια σειρά, πού χρειάζεται διπλωματία και πού αιφνιδιασμός. Σήμερα, είναι φανερό ότι οι πολίτες θέλουν να δουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα και στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτό προσθέτει άλλους κινδύνους – αυτούς της αλαζονείας και της αμετροέπειας. Οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη, που θέλουν να συσπειρώσουν τους οπαδούς και να κατατροπώσουν τους αντιπάλους μέσω υπερβολής και επιθετικότητας, πετυχαίνουν απλώς να αποξενώνουν τους κεντρώους ψηφοφόρους που έδωσαν τη νίκη στο κόμμα τους. Μπορεί το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών να προϋπήρχε, αλλά η διαχείρισή του σήμερα είναι ευθύνη αυτής της κυβέρνησης. Οσο και αν προκαλείται από την υποκρισία της αντιπολίτευσης, οφείλει να συγκρατήσει όσους θέλουν να δείξουν πυγμή και «δεξιά» διαπιστευτήρια με δηλώσεις και πολιτικές που δαιμονοποιούν ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μπορεί πολλοί που ψήφισαν τη Ν.Δ. να ήθελαν να μπει τάξη σε αυτό το ζήτημα και σε άλλα, ουδείς όμως θέλει οι πρόσφυγες και μετανάστες, ή οποιοσδήποτε άλλος, να υποφέρουν περισσότερο απ’ ό,τι υπέφεραν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Κάθε κοινωνία έχει μια εικόνα για τον εαυτό της, βασισμένη σε κοινές αρχές, εμπειρίες και μύθους. Μπορεί εμείς οι Ελληνες να είμαστε επιρρεπείς στη διχόνοια, όμως πιστεύουμε ότι εκφράζουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν ανάγκη, είτε είναι συμπολίτες είτε μετανάστες. Μπορεί να λέμε ψέματα στον εαυτό μας, μπορεί κατά βάθος να είμαστε συμφερο-ντολόγοι, αλλά δεν θέλουμε να βλέπουμε αδικία ούτε εναντίον μας ούτε εναντίον άλλων. Για αυτό, εξίσου μεγάλος κίνδυνος με την αδράνεια μιας κυβέρνησης είναι η απερισκεψία σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, που μπορεί να αποξενώσει πολλούς που σήμερα τη στηρίζουν. Η αυτοσυγκράτηση και η καλή εικόνα είναι ισχυρά όπλα την ώρα της μεγάλης μάχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή