Ανακαλύφθηκε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου (βίντεο)

Ανακαλύφθηκε ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου (βίντεο)

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα καλύτερα διατηρημένα ναυάγια εμπορικών πλοίων της αρχαιότητας ανακαλύφθηκε πρόσφατα ανοικτά των ακτών της Πάλμα, στο νησί της Μαγιόρκα.

Μία ομάδα καταδυόμενων αρχαιολόγων, αναστηλωτών, ειδικών στη ναυπηγική και κινηματογραφιστών του Ινστιτούτου Μελετών Ναυτικής Αρχαιολογίας των Βαλεαρίδων Νήσων, IBEAM, ανακάλυψαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου της Ρωμαϊκής εποχής, γεμάτο με σφραγισμένους αμφορείς που περιείχαν λάδι αλάτι και κρασί.

Το ναυάγιο βρέθηκε μόλις 50 μέτρα από την ακτή, αφού ένας κάτοικος της περιοχής δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο στις τοπικές αρχές ότι βρήκε κεραμικά θραύσματα στην παραλία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικρό ξύλινο σκάφος – ηλικίας τουλάχιστον 1700 ετών –  βυθίστηκε κοντά στο νησί της Μαγιόρκα κάποια στιγμή στον 3ο αιώνα π.Χ., καθώς έπλεε από τα νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου προς την Ρώμη

Το «πολύτιμο» φορτίο το πλοίου βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο, καθώς οι 100 αμφορείς που μετέφερε για αιώνες είχαν προστατευτεί από τους τόνους άμμου που τους είχαν καλύψει.

Τα υλικά που ανακτήθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Museu de Mallorca, όπου οι τεχνικοί αποκατάστασης πραγματοποιούν εργασίες αφαλάτωσης και συντήρησης των ευρημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή