Το πρώτο διαμάντι – μήτρα του κόσμου εξορύχθηκε στη Γιακουτία

Το πρώτο διαμάντι – μήτρα του κόσμου εξορύχθηκε στη Γιακουτία

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Alrosa εξόρυξε στην Γιακουτία ένα διπλό διαμάντι, που η ηλικία του υπερβαίνει τα 800 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ωστόσο, δεν είναι η ηλικία του αυτή καθ' εαυτή που κάνει το διαμάντι μοναδικό, αλλά η ασυνήθιστη δομή του, καθώς στο εσωτερικό του μετακινείται ελεύθερα ένα άλλο διαμάντι.

Αυτή ακριβώς η ιδιομορφία του, το κάνει θυμίζει μήτρα.

Οι ειδικοί που μελέτησαν το εύρημα, δήλωσαν ότι πρόκειται για το πρώτο διαμάντι αυτού του είδους στην παγκόσμια ιστορία εξόρυξης διαμαντιών.

Η ρωσική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών ανάφερε ότι το εν λόγω διαμάντι,το "Matryoshka diamond", παρά την περίπλοκη δομή του ζυγίζει μόλις 0,62 καράτια, ενώ ο όγκος του διαμαντιού που βρίσκεται στο εσωτερικό του είναι 6 κυβικά χιλιοστά και το βάρος του είναι 0,02 καράτια.

Το πρώτο διαμάντι – μήτρα του κόσμου εξορύχθηκε στη Γιακουτία-1

Η εταιρεία Alrosa είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών, στην οποία αναλογεί το 27% της παγκόσμιας εξόρυξη διαμαντιών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Δημοκρατία Σαχά ( Γιακουτία) στην περιοχή του Αχάνγκελς, όπως επίσης και στην Αγκόλα.

Το 2018 η Alrosa εξόρυξε διαμάντια 36,7 εκατομμυρίων καρατίων, ενώ τα κέρδη της το 2018 από τις πωλήσεις των προϊόντων της έφθσαν τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες Alrosa 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή