Το «Γιαβούζ» ανεβάζει εκ νέου το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο

Το «Γιαβούζ» ανεβάζει εκ νέου το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς νέα κορύφωση οδεύει η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά την πλεύση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» εντός του οικοπέδου 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η κίνηση της Τουρκίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας και εντάσσεται στη συνεχιζόμενη επιθετική τακτική της Αγκυρας στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, άλλωστε,  ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει στις 7 Οκτωβρίου τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (ντρόουνς) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».

Αντίδραση Αθήνας – Λευκωσίας

Στον απόηχο των τουρκικών κινήσεων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η νέα γεώτρηση «έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου»,, καλώντας τη γειτονική χώρα «για μία ακόμη φορά, να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει (την Τουρκία) από την Ευρωπαϊκή Ένωση»,  σημειώνεται ακόμη.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία στρέφεται προς τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι οι νέες τουρκικές κινήσεις καταγράφονται εντός θαλάσσιων ζωνών που έχουν καθοριστεί ήδη από το 2011, μάλιστα εντός ενός οικοπέδου το οποίο έχει αποδοθεί προς εκμετάλλευση σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες, τη γαλλική Total και την ιταλική ENI.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,  τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της κυπριακής Α.Ο.Ζ. και ζήτησε  το θέμα εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Τουσκ επαναβεβαίωσε για την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και για την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ενημέρωσε ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο ίδιος θα παρακολουθήσει τις επόμενες μέρες τις σχετικές διεργασίες σε άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε..

Είχε προηγηθεί και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική,  Φεντερίκα Μογκερίνι, στην οποία, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, «συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας».

Νωρίτερα, μετά από συνεδρίαση δυόμισι ωρών του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου είχε υπογραμμίσει ότι η Κύπρος αξιοποιεί όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, τα οποία έχει στη διάθεσή της για το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή