Διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαμορφώνονται νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση εφαρμογής όσων αποφασίστηκαν προσφάτως στην Κεντρική Επιτροπή μπαίνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προχωρώντας στην πράξη στην ενοποίηση των οργάνων του κόμματος.

Πρώτο δείγμα η επταμελής Γραμματεία, που θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο, όπου, πλην της ενοποίησης, η αναλογία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συμμαχίας αποτυπώνει τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για ισχυρή πλέον εκπροσώπηση της Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, από τα 7 μέλη, τα 4 είναι του ΣΥΡΙΖΑ και 3 της Συμμαχίας. Από εκεί και πέρα, το βάρος πέφτει στην καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών, που θα κρίνει πολλά για το μέλλον του κόμματος, αλλά και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, όπως για παράδειγμα για την εκλογή ή όχι προέδρου του κόμματος από τη βάση. Εξ ου και μεγάλο μέρος της καμπάνιας θα πάρει προσωπικά πάνω του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αχαΐα και την Κρήτη, δύο γεωγραφικές περιοχές με έντονη πασοκική σημειολογία, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις τελευταίες εκλογές. 

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη δυστοκία του στην επικοινωνία, στοχεύει πολύ στο Διαδίκτυο. Τις επόμενες ημέρες θα ανέβει διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο «Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου», που θα καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Στόχος είναι η κορύφωση της καμπάνιας να συμπέσει χρονικά με τη φυσική καμπάνια που θα κάνει μέσω εξορμήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά τα κεντρικής φύσεως πολιτικά ζητήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό. Χθες, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης επιτέθηκε σφόδρα στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως «οφείλει να εξηγήσει γιατί τους τελευταίους τρεις μήνες ο πληθυσμός στους προσφυγικούς καταυλισμούς έχει τριπλασιαστεί», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «διαχειριστική ανεπάρκεια» που «επιδεινώνει την κατάσταση». Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «είναι όμηρος, από τη μια της ακροδεξιάς ρητορικής την οποία ο ίδιος εξέθρεψε και από την άλλη της απτής πραγματικότητας που τον υπερβαίνει», προσθέτοντας πως η τακτική της Ν.Δ. «στιγματίζει τη χώρα, καθώς την κατατάσσει μεταξύ των χωρών που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, όταν είσαι κυβέρνηση, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος. Και το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε δει μέχρι σήμερα από τη Ν.Δ. είναι ένα γενικευμένο μπάχαλο».

Τσίπρας – Μοσκοβισί

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν τον προϋπολογισμό του 2020 και τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και με τι κόστος. Ανεξάρτητα από το αν κλείσει το κενό –όπως δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί–, στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επιζητήσουν το επόμενο διάστημα αντιπαράθεση σε οικονομικής φύσεως ζητήματα. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον κ. Μοσκοβισί, στο κλείσιμο και της θητείας του Γάλλου επιτρόπου. «Επί τεσσεράμισι χρόνια κάναμε πολλά, σε αντίξοες συνθήκες, για να μπορούν όλοι σήμερα στην Ευρώπη να μιλούν για ένα μικρό θαύμα. Από τη χρεοκοπία και τα άδεια ταμεία, αφήσαμε πίσω μας 37 δισ. ευρώ και σταθερή ανάπτυξη», είπε μεταξύ άλλων ο τέως πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή