Συνέχεια στην κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα

Συνέχεια στην κακοκαιρία με έντονα φαινόμενα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σφοδρή χαλαζόπτωση, διάρκειας σχεδόν μισής ώρας, η οποία έπληξε χθες το κέντρο της Αθήνας και πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, συνεχίσθηκε το κύμα φθινοπωρινής κακοκαιρίας. Να σημειωθεί ότι προχθές Πέμπτη, ημέρα έναρξης του κύματος κακοκαιρίας, καταγράφηκαν 7.000 κεραυνοί, εκ των οποίων 2.300 έπεσαν στη στεριά. Την ίδια ημέρα, στην Αθήνα, ένα εντυπωσιακό μαύρο σύννεφο, που η επιστημονική κοινότητα έχει ονομάσει «shelf cloud», έδωσε μια κινηματογραφική διάσταση στο φθινοπωρινό μπουρίνι. Οσον αφορά τη χθεσινή χαλαζόπτωση, η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια, που πολλοί οδηγοί, απουσία ορατότητας, αναγκάστηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους στην άκρη του οδοστρώματος για λόγους ασφαλείας. Βεβαίως, η κακοκαιρία πλήττει το σύνολο της χώρας, με μοναδική εξαίρεση την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε τα ξημερώματα χθες στα χωριά των δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, όπως και στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και κηπευτικών. Λίγο πριν από τις έντεκα το πρωί της Παρασκευής, σφοδρή καταιγίδα έπληξε τον Βόλο και ολόκληρο τον Νομό Μαγνησίας, συνοδευόμενη από ισχυρές ριπές ανέμων, αστραπές και βροντές. Αν και πρωί, ο ουρανός είχε σκοτεινιάσει, η ορατότητα είχε περιοριστεί στο ελάχιστο και τα αυτοκίνητα κινούνταν αργά με αναμμένα φώτα.

Στον Νομό Ιωαννίνων, προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση, η οποία άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης και συνεχίσθηκε και χθες. Ειδικότερα, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και σχηματίσθηκαν ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα, ενώ από θαύμα γλίτωσε 80χρονος, όταν κατέρρευσε το οδόστρωμα στο Κάτω Ζάλογγο, τη στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητό του.

Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη τα σχολεία παρέμειναν χθες, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, κλειστά λόγω κακοκαιρίας. Αλλωστε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες πλημμύρισαν οι δρόμοι στο χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά. Λάσπες εισήλθαν σε σπίτια και μαγαζιά, με συνέπεια συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σάμης να σπάσουν το στηθαίο της παραλιακής για να ωθήσουν τη λάσπη στη θάλασσα.

Σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα, ωστόσο, βαθμιαία εξασθενούν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές. Από αργά το βράδυ, στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή