Μία ημέρα στην ελληνική κυψέλη της Βοστώνης

Μία ημέρα στην ελληνική κυψέλη της Βοστώνης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 200 επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ιδιαίτερη εκδήλωση, την περασμένη Δευτέρα, στα κεντρικά γραφεία της Workable στη Βοστώνη. Στην εκδήλωση, την οποία οργάνωσε η Endeavor Greece και το Hellenic Innovation Network με τη στήριξη του ελληνικού προξενείου στην αμερικανική πόλη και του MIΤ Enterprise Forum Greece, μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Workable Νίκος Μωραϊτάκης, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία.

«Είχα την ευκαιρία για δύο ημέρες στη Βοστώνη να συναντήσω μια ζωντανή επιστημονική κυψέλη από Ελληνες ερευνητές και νεοφυείς επιχειρηματίες που προοδεύουν και τιμούν τη χώρα μας με το έργο τους», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Φραγκογιάννης. «Μέσα από μια σειρά συναντήσεων που διοργάνωσε το ελληνικό προξενείο, μετέφερα στους νέους αυτούς ανθρώπους το πόσο ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και επιχειρηματικές προσπάθειες γίνεται η Ελλάδα με τη φιλεπενδυτική πολιτική της νέας κυβέρνησης. Είναι σημαντικό να βρούμε, ως πολιτεία, τους τρόπους που θα συνδέσουν το πολύτιμο επιχειρηματικό και ερευνητικό απόθεμα επιστημόνων της διασποράς με την Ελλάδα».

Η επίσκεψη του κ. Φραγκογιάννη στη Βοστώνη δεν ήταν τυχαία. «Μελετάμε στο υπουργείο Εξωτερικών την αναβάθμιση του γενικού προξενείου της Βοστώνης σε κέντρο επιστημονικής διπλωματίας, κατά τα πρότυπα προηγμένων χωρών, όπως η Ολλανδία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν ήδη συστήσει στη Βοστώνη τέτοια κέντρα», αποκαλύπτει. «Στόχος τους είναι η αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών ευκαιριών που παρέχει η πόλη σε τεχνολογικούς τομείς αιχμής (τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, κυβερνοασφάλεια κ.ά.). Η ύπαρξη στη Βοστώνη επιφανούς και ιδιαίτερα διακεκριμένης ελληνικής επιστημονικής κοινότητας εξ αντικειμένου διευκολύνει πολύ την πραγματοποίηση και από ελληνικής πλευράς ενός αντίστοιχου εγχειρήματος». 

«Ηταν μια μέρα που η τοπική κοινότητα, οι επιχειρήσεις και το κράτος βρέθηκαν μαζί με ένα κοινό σκοπό: να εκπροσωπήσουν μαζί τη χώρα, με την εικόνα που της αξίζει», δηλώνει στην «Κ» ο Νίκος Μωραϊτάκης σχετικά με την εκδήλωση. «Είχε ένα ενωτικό και αισιόδοξο, και φιλόδοξο κλίμα, χωρίς την κατήφεια, μεμψιμοιρία και διχόνοια που αντιμετωπίσαμε τα χρόνια της κρίσης». Η Workable ιδρύθηκε το 2012 από τον κ. Μωραϊτάκη και τον Σπύρο Μαγιάτη και είναι σήμερα μία από τις κορυφαίες ψηφιακές πλατφόρμες προσλήψεων παγκοσμίως, με 200 εργαζομένους στην Αθήνα, 60 στη Βοστώνη και αλλού, 15 σε γραφεία στο Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο και στην Αυστραλία. Στην εκδήλωση τη Δευτέρα, ο CEO της Workable, απαντώντας σε ερώτηση για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, τόνισε ότι παντού οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ότι δεν έχει νόημα να δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις γνωστές παθογένειες της ελληνικής γραφειοκρατίας. 

Συνομιλήτρια του κ. Μωραϊτάκη (οι παρεμβάσεις του έγιναν με τη μορφή fireside chat) ήταν η Μαρίνα Χατσοπούλου, επιχειρηματίας και επενδύτρια σε startups. «Η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε εξαιρετική συγκυρία», δηλώνει στην «Κ», με πολλούς ταλαντούχους νέους που μπορούν να απορροφηθούν από νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι Ελληνες, τονίζει, είναι «επιχειρηματίες από τη φύση τους: το 16% των Ελλήνων μεταναστών στην αμερικανική αγορά εργασίας είναι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων· το μεγαλύτερο ποσοστό από όλες τις εθνοτικές ομάδες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή