Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυλώνα σταθερότητας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός ζητώντας τη συμβολή των ΗΠΑ στην αντιμετώπισή τους.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης:

«Συμφωνήσαμε και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Κάτι που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενα συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα. Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή».

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα-1

Για τις επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνοντας τις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, την επένδυση της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Τόνισε τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την "κατάργηση" της βίζας για τους έλληνες πολίτες.

«Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην ενεργειακή συνεργασία μας, περιλαμβανομένης εκείνης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχοντας κατά νου τη συμμετοχή της EXXON MOBIL στους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κρήτης».

Πομπέο: Ετοιμες να έλθουν στην Ελλάδα οι αμερικανικές εταιρείες

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ απαντώντας στην προσφώνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αφού σημείωσε την ιστορική σχέση των δυο χωρών τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και πως με την επίσκεψή του προσβλέπει «πως θα προχωρήσουν μπροστά».

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα-2

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο.

Υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.

Θερμή υποδοχή

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το κλίμα κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου όπου από τις κινήσεις τους φάνηκε να συζητούν για τις ομοιόχρωμες μπλε γραβάτες τους πριν μπουν στον προθάλαμο, όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο αμερικανός πρέσβης και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ακούστηκαν στις κάμερες να συζητούν για τον καιρό και το νέο μουσείο Γουλανδρή που εγκαινίασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα-3

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, χαμογελαστός κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα του Κάνσας, απ' όπου κατάγεται λέγοντας πως «ευελπιστώ να τα πάμε καλά, διαφορετικά θα μου τα πουν».

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα-4

Η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη – Πομπέο διήρκεσε μία ώρα και μετά την ολοκλήρωσή της, ο αμερικανός ΥΠΕΞ μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου έχει συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις. Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή