Περπάτησε με τη δύναμη της σκέψης

Περπάτησε με τη δύναμη της σκέψης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περπάτησε ξανά Γάλλος τετραπληγικός, ο οποίος είχε μείνει παράλυτος ύστερα από ατύχημα σε νυχτερινό κέντρο, χάρη σε έναν εξωσκελετό ελεγχόμενο από την ανθρώπινη σκέψη. Το τεχνολογικό επίτευγμα έχει γεμίσει ελπίδες τους τετραπληγικούς που θέλουν να ανακτήσουν την κινητικότητά τους.

Ο ασθενής, βέβαια, εκπαιδεύθηκε επί πολλούς μήνες, χαλιναγωγώντας τα εγκεφαλικά του κύματα προκειμένου να ελέγξει ένα ηλεκτρονικό άβαταρ, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τις βασικές κινήσεις, προτού τελικά χρησιμοποιήσει τον εξωσκελετό για να περπατήσει. Οι επιστήμονες θεωρούν τη μελέτη εξαιρετικά σημαντική, αλλά προειδοποιούν ότι θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια έως ότου οι ενδιαφερόμενοι αποκτήσουν πρόσβαση στη συσκευή.

Ο ασθενής που περπάτησε, ο 28χρονος Τιμπό από τη Λυών, δήλωσε ότι η τεχνολογία έδωσε νέο νόημα στη ζωή του. Πριν από τέσσερα χρόνια, η ζωή του άλλαξε δραματικά, όταν έπεσε από ένα μπαλκόνι ύψους 12 μέτρων, «κόβοντας» τον νωτιαίο μυελό του, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος από τους ώμους και κάτω. «Οταν βρίσκεσαι στην κατάστασή μου, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με το σώμα σου, γι’ αυτό και ήθελα να κάνω κάτι με το μυαλό μου», λέει ο Τιμπό.

Με τη βοήθεια ενός συστήματος ηλεκτρονικού παιχνιδιού με άβαταρ, ο Τιμπό εκπαιδεύθηκε έτσι ώστε να αποκτήσει τη δεξιότητα χειρισμού του εξωσκελετού. Στην πραγματικότητα, έμαθε από την αρχή όλες τις φυσικές κινήσεις. «Σίγουρα, δεν μπορώ να επιστρέψω αύριο σπίτι μου με τον εξωσκελετό, αλλά έφθασα σε ένα σημείο όπου μπορώ να ξαναπερπατήσω. Περπατάω όταν θέλω και σταματάω όταν θέλω», τονίζει.

Ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, Αλίμ Λουί Μπεναμπίντ, που πραγματοποίησε την έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Neurology, τόνισε ότι «ο εγκέφαλος μπορεί να δίνει εντολές που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα κινούσαν χέρια και πόδια. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τις μεταδώσει».

Συσκευές καταγραφής

Η ομάδα ειδικών από το νοσοκομείο Grenoble Alpes, τη βιοϊατρική εταιρεία Cinatech και το κέντρο έρευνας CEA ξεκίνησαν τη διαδικασία εμφυτεύοντας δύο συσκευές καταγραφής σε κάθε πλευρά του κεφαλιού του Τιμπό, μεταξύ του εγκεφάλου και του δέρματος. Aυτές «διαβάζουν» τον αισθητικοκινητικό φλοιό του, ο οποίος ελέγχει τις κινήσεις. Κάθε αποκωδικοποιητής μεταδίδει τα εγκεφαλικά σήματα, τα οποία ένας αλγόριθμος μεταφράζει στις κινήσεις που ο ασθενής σκέφτηκε και τις εκτελεί ο εξωσκελετός. Ο Τιμπό, κατά τη διάρκεια των συνεδριών, κατάφερε να διανύσει μια απόσταση ίση με ενάμισι ποδοσφαιρικό γήπεδο.  Ειδικοί που συμμετείχαν στη διαδικασία πιστεύουν ότι τα συμπεράσματά τους μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων για τετραπληγικούς, που θα ελέγχονται με τη σκέψη. «Δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε τον άνθρωπο σε μηχανή. Απλώς αντιμετωπίζουμε μια ιατρική ανάγκη», δήλωσε ο καθηγητής Μπεναμπίντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή